Wanneer de bloesem in de Betuwe bloeit is afhankelijk van het weer. De peren-, kersen-, pruimen en appelbomen staan tussen half april en half mei in bloei. De kersen en pruimen bloeien eerst en deze zijn als wij aan onze wandeltocht beginnen al bijna uitgebloeid.
Meestal duur de bloei periode ongeveer 6 weken, waarbij de eerste weken het mooiste zijn. Maar een beetje minder bloesem en prachtig weer is wellicht aantrekkelijker dan veel bloesem tijdens een regenbui.
Bloesemroute - 40 kilometer
De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel 'de fruittuin van Nederland' genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.
Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. Geniet maximaal van de bloesem tijdens één van de bloesemroutes door de Betuwe, Bommelerwaard of het Land van Maas en Waal. In de zomer en het najaar is de fruitpluk. Wanneer welke vrucht plukrijp is, verschilt per soort.
De lente is de mooiste periode voor een fietstocht door de Betuwe. Zodra de roze en witte bloesems in bloei staan, kun je de natuur in vol ornaat bewonderen. De bloesemroute “Bloesemtocht fietsen in de Betuwe” start en eindigt bij station Geldermalsen. Je fietst de hele fietsroute langs de prachtige rivier de Linge.
Tussen Geldermalsen en Gorinchem is de Linge op z'n mooist. Als een fraai kronkelend lint stroomt de rivier door het vlakke rivierenland.
April is de bloesemmaand bij uitstek. Bij een vroege lente, kunnen de bloemetjes er al snel zijn. Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk.
Wanneer de bloesemtijd precies is, hangt af van het weer. Meestal is april de beste maand om de bloesem te bewonderen. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.
De mooiste boomgaarden van het land liggen tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek, van de Betuwe tot het Land van Maas en Waal. Wereldberoemd zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht.
Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden.
Bloesem in de Betuwe
De absolute nummer 1 is de Betuwe. In deze streek in Gelderland vind je uitgestrekte boomgaarden met fruitbomen die er in de lente prachtig bijstaan. De mooiste bloesemplekken vind je onder meer bij Geldermalsen, Buren en Landgoed Mariënwaerdt.
Bloesemwandeling Tienen
Vertrek aan fruitbedrijf Vanhellemont voor een wandeling langs eindeloze rijen fruitbomen met geurige bloesems. Kom voorbij de charmante dorpjes Oplinter en Sint-Margriete-Houtem waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de Belgische en Duitse legers elkaar in een hevige strijd troffen.
Meestal start de bloesemperiode half april en als het goed weer is, duurt ze wel tot eind mei. Als eerste staan de pruimen- en kersenbomen in bloei, gevolgd door de peren- en tot slot de appelbomen. Benieuwd of er al bloesem is?
Auto parkeren
Komt u toch met de auto, dan vindt u parkeerplaatsen op ongeveer 15 á 20 minuten lopen van het Bloesempark. De parkeerplaats van de Dagrecreatie en de grote parkeerplaats bij de Geitenboerderij liggen het dichtst bij het park. In het weekend is ook parkeerruimte bij P-Raadhuis en Doorweg in Amstelveen.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
De nederlandse naam is Japanse sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is donkerroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei.
Sommige soorten bloeien al eind maart, andere in april of in mei en daarmee zijn het echte voorjaarsboden. De Japanse sierkers ofwel Japanse kers (Prunus serrulata typen) is het meest bekend. Deze groep bevat tientallen cultivars, vaak met gevulde bloemen maar ook met enkelvoudige of halfgevulde bloemen.
De mooiste bloesembomen zijn eigenlijk wel de sierkersen, sierperen en sierappels. Zij zorgen in het voorjaar altijd voor een vrolijk kleurenspel in uw tuin. Weinig bloesembomen bloeien zo vol en rijk als de sierkers. Sierkersen bloeien in het wit, wit-roze en roze.
Dit jaar ontwikkelt de appelbloesem zich ook zeer snel, de gemiddelde start van de bloei van verschillende rassen ligt naar schatting op 14 april. Op 21 april stonden de appelbomen in volle bloei en naar verwachting zijn de appelbomen rond 27 april al uitgebloeid. Een verwachte bloeiduur van dertien dagen dus.
De meeste struikrozen bloeien vanaf half juni tot september (sommigen zelf tot de eerste vorst). Je kan kiezen voor grootbloemige rozen (1 prachtig grote bloem per stengel) of trosrozen (meerdere bloemen op 1 stengel, ideaal voor gegroepeerd te planten in perken).
Appelbomen bloeien later dan perenbomen, meer aan het einde van april. Perenboom: volledig witte bloemen.