De dosering levothyroxine die de hele schildklier vervangt, ligt voor vrouwen tussen 100 en 150 en voor mannen tussen 125 en 200 microgram per dag. Er zijn patiënten die meer slikken, maar ook die minder slikken. De verschillen per persoon kunnen erg groot zijn.
Als u goed bent ingesteld op het schildklierhormoon, zijn er vrijwel geen bijwerkingen. Krijgt u hartkloppingen, een gejaagd gevoel, diarree of transpireert u veel en valt u af? Dan is de dosis misschien te hoog. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om te bepalen of de dosis moet worden aangepast.
De nadruk ligt op de variatie in biologische beschikbaarheid van levothyroxine-preparaten. De behandeling van primaire hypothyreoïdie bestaat uit suppletie met gemiddeld 1,6 μg/kg lichaamsgewicht levothyroxine.
Volwassenen. Volgens de fabrikanten: begindosis 25–100 microg 1×/dag, onderhoudsdosis 100–200 microg per dag. Bij ouderen, cardiovasculaire aandoeningen en bij ernstige of langbestaande hypothyroïdie een lagere begindosis geven (bv. 12,5–25 microg/dag) en deze langzaam verhogen (bv.
Mensen met een hoge dosis (>100µg) lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland.
Magnesium is een belangrijke co-factor in de omzetting van T4 naar T3. Daarnaast speelt magnesium een rol in de energiehuishouding, die weer van invloed is op het functioneren van de schildklier. Er zijn vele vormen van magnesium, maar magnesiumtauraat wordt het beste opgenomen door het lichaam.
Per laboratorium zijn de grenzen bepaald van het gebied van TSH waarde dat we als normaal beschouwen. Ook voor andere bloedwaarden zijn deze intervallen bepaald. De gebruikelijke ondergrens voor TSH is tussen de 0,30 en 0,50 de bovengrens tussen 4,0 en 5,0 mE/liter.
Bij TSH-waarden van 5-15 mE/l kan er in enkele gevallen centrale hypothyreoïdie bestaan of het 'sick euthyroid syndrome'.
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.
Hoge concentraties van TSH in het bloed zijn geassocieerd met een hoger risico op schildklierkanker. Daarnaast zou alcohol een toxisch effect hebben op de schildkliercellen. Daardoor verkleint het volume van de schildklier en wordt het risico op schildklierkanker verlaagt.
Het is afhankelijk van uw lichaamsgewicht, uw klachten en de reden dat u levothyroxine voorgeschreven heeft gekregen. Het duurt 3 tot 5 dagen voordat de u merkt dat de levothyroxine werkt. Na ongeveer 6 weken wordt er bloed geprikt. In uw bloeduitslagen is dan te zien wat het effect van het medicijn is.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Dat wil niet zeggen dat er van de ene dag op de andere geen schildklierhormoon meer beschikbaar is: het duurt ongeveer 4 weken voordat alle in het bloed aanwezige schildklierhormoon verdwenen is. Het lichaam kan dus best een poosje zonder schildklierhormoon, maar zeker niet te lang.
U kunt hier zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen waardoor u weer genoeg schildklierhormoon krijgt. Zorg ook dat u gezond eet. Regelmatig bewegen kan ook helpen om u fitter te voelen.
Op een lege maag wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen. Bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt of 2 uur na het avondeten. Het kan een paar maanden duren voor de arts de juiste dosering voor u heeft gevonden. Als u goed bent ingesteld op het schildklierhormoon, zijn er vrijwel geen bijwerkingen.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
Om je schildklier gezond en in balans te houden, is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.
Levothyroxine is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Eltroxin, Euthyrox, Thyrax, Thyrofix, Tirosint en als het merkloze Levothyroxine in tabletten, capsules en in drank.
De schildklier maakt te veel schildklierhormoon aan, wat kan leiden tot vermageren, een te snelle hartslag en hoge bloeddruk, een overdreven warmtegevoel, diarree en beven.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Vitamine D tegen schildklier-antistoffen
analyseerden daarom vorig jaar zes studies met in totaal 344 patiënten met een schildklierauto-immuunziekte 4). De resultaten laten zien dat suppletie met vitamine D zorgde voor significant lagere anti-TPO en anti-Tg titers (markers voor schildklierauto-immuunziekten).
De T3-receptor heeft zink nodig om zijn actieve vorm te kunnen aannemen. Zink is dus noodzakelijk voor de synthese van schildklierhormonen. Echter, er bestaat ook een omgekeerd verband: schildklierhormonen zijn essentieel voor de absorptie van zink, en daarom kan hypothyreoïdie leiden tot een zinkdeficiëntie.