Bij de man gaan deze hormonen naar de zaadballen. Hier stimuleert LH de productie van het mannelijk hormoon testosteron en is FSH belangrijk voor de productie van zaadcellen. De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder testosteron nodig is.
Lutropine (LH) is een lichaamseigen hormoon. Het stimuleert de eisprong en zorgt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder. Bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, omdat de hypofyse (een klier in de hersenen) onvoldoende LH aanmaakt. Meestal kunnen u of uw partner zelf de injecties toedienen.
Follitropine (FSH) is een natuurlijk hormoon. Dit hormoon laat bij vrouwen de eicellen groeien. Bij mannen helpt het bij om zaadcellen aan te maken. Bij vrouwen en mannen die moeilijk kinderen kunnen krijgen.
Het luteïniserend hormoon (LH) is een hormoon dat wordt geproduceerd door gonadotrope cellen in de hypofysevoorkwab. In vrouwen zorgt een stijging van LH (LH-piek) voor stimulatie van de eisprong (ovulatie).
Het follikelstimulerend hormoon (afgekort FSH, ook wel follitropine genoemd) wordt afgegeven door de hypofyse, samen met het luteïniserend hormoon (LH). Onder invloed van deze hormonen wordt de hormoonproductie van andere geslachtshormonen geregeld.
Bij de man gaan deze hormonen naar de zaadballen. Hier stimuleert LH de productie van het mannelijk hormoon testosteron en is FSH belangrijk voor de productie van zaadcellen. De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder testosteron nodig is.
Testosteron wordt aangemaakt in met name de testikels. LH wordt aangemaakt in de hypofyse en zet cellen in de teelballen aan tot de productie van testosteron. Het SHBG is een seks hormoon bindend globuline dat zich aan hormonen bindt.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie. Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf.
HCG lijkt erg op LH en zal er voor zorgen dat het gele lichaam in stand blijft. Het placentahormoon HCG neemt het werk dus over van het hypofysehormoon LH. Tijdens de zwangerschap is de LH dus laag.
FSH (follikelstimulerend hormoon) brengt in de eierstokken de follikels tot ontwikkeling en zorgt in de zaadballen voor de aanmaak van zaadcellen. LH (luteïniserend hormoon) lokt de eisprong uit en zorgt ervoor dat de zaadbal - maar ook de eierstok - mannelijk hormoon (testosteron) aanmaken.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Een testosteronwaarde van boven de 12 nmol/l wordt als normaal beschouwd, een waarde onder de 8 nmol/l betekent een tekort. Bij de tussenliggende waarden kan soms wel, soms niet sprake zijn van een tekort.
Het follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt gemaakt in een klein orgaan aan de onderkant van de hersenen (hypofyse). Het speelt een belangrijke rol bij de productie van de geslachtshormonen, bij mannen en bij vrouwen.
De vrouwelijke geslachtshormonen kunnen verdeeld worden in twee groepen: oestrogenen en progestatieve hormonen (vnl. progesteron). Beide worden gevormd door de eierstok onder invloed van gonadotrope hormonen (uit de hypofyse): het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH, identiek aan ICSH).
LH zorgt dat de eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Daarnaast zorgt LH voor de eisprong. Oestrogeen is belangrijk voor je ontwikkeling in de puberteit.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Luteïniserend hormoon (LH) is het hormoon dat zijn piek heeft net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op het vruchtbaarste moment in de menstruatiecyclus. De periode wanneer het LH-gehalte het hoogst is, is de luteale fase.
De LH-piek duurt 1-2 dagen en de eisprong (ovulatie) vindt 20-48 uur na deze LH-piek plaats. Nadat je de LH-piek hebt gevonden, is de kans op zwangerschap het grootst als je gemeenschap hebt binnen 24-48 uur.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.
Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].