Hypersonische raketten vliegen namelijk aan Mach 5 door de ruimte, vijf keer sneller dan het geluid, of zo'n 6.000 kilometer per uur. In tegenstelling tot ballistische raketten, die ongeveer even snel door de hemel kruisen, zullen de Kinzhal's en consorten de atmosfeer niet verlaten tijdens hun vlucht.
Met 6.000 km per uur op zijn doel af: Rusland zette als eerste mogendheid hypersonische raket in. De Russen bezitten een hypersonische raket die met 6.000 kilometer per uur op zijn doel afgaat. Zij hebben als eerste mogendheid dit oorlogstuig ingezet in een gewapend conflict, in Oekraïne.
Een ballistische raket vliegt uiteraard niet tijdens de gehele vlucht even snel. In de laatste fase van het traject kan een ICBM snelheden halen van zo'n 28.000 km per uur.
Drie kilometer per seconde: Rusland voert opnieuw test uit met hypersonische kruisraket. Rusland heeft vandaag opnieuw een succesvolle proeflancering van een nieuwe hypersonische kruisraket uitgevoerd. De Zircon, die met negen keer de snelheid van het geluid kan vliegen, trof een 400 kilometer verderop gelegen doel.
Rusland is niet het enige land met hypersonische raketten, maar mogelijk wel het eerste dat het wapen gevechtsklaar heeft. De raketten van de Verenigde Staten en China zitten nog in de testfase. Ook Noord-Korea claimt dat het testlanceringen heeft uitgevoerd.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Dan is het helemaal onmogelijk om ze te onderscheppen. Daar moet je je geen illusies over maken. Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Momenteel kost elke hypersonische raket ongeveer tientallen miljoenen dollars, zo meldt Reuters. Zowel Lockheed Martin als Raytheon Technologies werken voor de VS aan hypersonische wapens.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo'n 400 kilometer.
Rusland heeft met een begroting van 70 miljard dollar per jaar, 's werelds derde grootste defensiebudget. Daarvoor houdt men onder meer 845.000 manschappen, 22,550 tanks en 1,399 gevechtsvliegtuigen “op de been”.
Met een bereik van 1600 kilometer is het een zeer effectief aanvalswapen. De snelheid van een kruisraket is met 880 kilometer per uur niet bepaald hoog. De raket moet het dus van zijn mogelijkheden hebben voor de lange afstand en zijn vermogen om op lage hoogte de vijand te benaderen.
Zeker tienduizenden doden en 600 miljard schade in honderd dagen oorlog: 'Rusland moet het betalen' De trieste balans van honderd dagen Oekraïne-oorlog: minstens 600 miljard dollar aan economische schade en tienduizenden doden en gewonden.
'De kansen [op nucleaire oorlog] zijn niet te weten. Het beste wat we kunnen doen is routes naar escalatie identificeren en schatten of de kansen stijgen of dalen. ' Een veelbesproken scenario stelt dat Rusland de zwakte van zijn 'conventionele' leger compenseert met de inzet van 'tactische' nucleaire wapens.
Hypersonische wapens zijn dus wapens die vliegen met een snelheid van meer dan 5000 km/h, soms tot zelfs 25.000 km/h. Ter vergelijking: dat is minstens zes keer zo snel als een gewoon lijnvliegtuig voor internationale vluchten.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Wees voorbereid op volgende aanvallen. Een nucleaire aanval zal waarschijnlijk geen unieke situatie zijn. Wees voorbereid op de volgende aanval(len) van vijandelijke landen, of op een invasie door het aanvallende land. Houd je schuilkelder intact, tenzij je de materialen absoluut nodig hebt om te overleven.
Rusland is wereldleider in deze relatief nieuwe technologie, althans, dat zei de Russische president Poetin in december. De in 2018 geïntroduceerde en door Poetin als 'onoverwinnelijk' betitelde Kinzjal-raket (Dolk) heeft een bereik van 2.000 km en wordt afgevuurd door een MiG-31-gevechtsvliegtuig.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.