Kurk is waterbestendig, dus veel mensen gaan er van uit dat alle kurkvloeren watervast zijn. Dat is echter niet zo. Er zijn verschillende waterdichte kurkvloeren beschikbaar en deze kunnen zonder problemen gebruikt worden in ruimtes waar het vochtig of zelfs nat is, zoals in de badkamer of keuken.
Kurk is waterdicht en brandwerend, wat het toepasbaar maakt in elke kamer. Deze eigenschappen maken het zelfs mogelijk om in de badkamer een kurkvloer of kurkwand te plaatsen. Daarnaast staat kurk bekend om zijn veerkracht bij druk.
Kurk is een natuurlijk product dat erg zacht en elastisch is. Het voelt comfortabeler aan dan een traditionele tegelvloer. Een kurkvloer is geschikt voor alle ruimtes, ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Kurk is immers waterbestendig.
Verwacht je dat de badmat veel en vaak in contact komt met water, dan kan je ervoor kiezen om er een laagje vloeibaar rubber overheen te spuiten. Hierdoor maak je de badmat van kurk helemaal waterdicht.
In vochtige ruimtes als een badkamer en keuken is een kurkvloer ideaal. Door z'n waterafstotende eigenschappen houdt het de groei van bacteriën en schimmels tegen. Daarnaast is natuurkurk zo vochtbestendig dat het zelfs op de wand in de douche geplaatst kan worden.
De prijs van kurkvloeren begint reeds vanaf 20 euro per vierkante meter en loopt op tot zo'n 60 euro. De grote prijsverschillen zijn terug te vinden in de opbouw, druksterkte, dessin en oppervlakte. Wil je de kurkvloer laten plaatsen dan mag je rekenen op een prijs vanaf 40 euro per vierkante meter.
Kurk is bijzonder sterk en veerkrachtig dankzij de ingenieuze celstructuur, die te vergelijken is met een honinggraat. Zowel de cellen als de tussenliggende ruimtes zijn gevuld met een vluchtige stof die op lucht lijkt.
De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden en de boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol product dat niet gemakkelijk vergaat en zijn kwaliteit niet verliest tijdens het recyclageproces.
Na het leggen van een kurkvloer wordt de vloer altijd afgewerkt met speciale kurklak. Dit is een speciaal laagje lak die de vloer, zoals we eerder hebben gemeld, beschermt tegen zonlicht, vocht en vuil. Deze laklaag dien je eigenlijk elk jaar te behandelen met een speciaal voor kurk ontworpen polish.
Kurk is niet kleurecht, het verbleekt snel onder invloed van licht De top laag van laminaat heeft geen poriën waar vuil in kan komen. Een laminaat vloer is dan ook onderhoudsvrij. Vegen en vochtig afnemen is voldoende om jarenlang plezier te hebben van een vloer die er steeds als nieuw uitziet.
Gemiddeld moet je druk belopen kurkvloeren om de 7 à 10 jaar schilderen. Dit doe je met speciale watergedragen PU-vloerlak, die je zowel in een dekkende lak (alle RAL-kleuren) kan verkrijgen als in een transparante variant. Voor het schilderen van kurk gebruik je het best een watergedragen PU-vloerlak.
Kurk bestaat uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als kleine geluids- en warmte isolatoren. Op die wijze isoleert kurk dus akoestisch. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt. De geluiddempende eigenschappen maken kurkvloeren uitstekend geschikt voor in appartementen en flats.
Geëxpandeerde kurk is te gebruiken voor zowel wanden als daken. Ook voor gevels biedt het een goede isolatie, doordat de platen ongedierte buiten houden en hoge opslagcapaciteit hebben wat betreft warmte.
' Neleman legt uit hoe dat zit: "Kurk heeft hele specifieke eigenschappen: het is niet brandbaar, kurk isoleert en het is licht.
We kunnen er best kort over zijn, kurk is een geweldig materiaal. Het is een natuurproduct, multi-inzetbaar, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en goed te recyclen.
Schuur bij voorkeur met een vlakschuurmachine met FIJN schuurpapier (korrel 150-220). Wanneer de vloer schoon en droog is kan er afgelakt worden met een niet pluizende roller. Laklaag is na circa 4 uur droog bij een temperatuur van 20 graden celcius en voldoende ventilatie.
Uw gelakte kurkvloer kunt u gewoon kunt dweilen met een goed uitgewrongen duo-dweil (blue dolphin/allesvoorUWvloer). Gebruik hiervoor het dweilmiddel dat bij uw vloer hoort. Daarnaast dient uw kurk vloer zo'n vier keer per jaar behandeld te worden met polish.
Voor de renovatie van kurkvloeren hebben we in samenspraak met de verffabrikant een specifieke verf of coating ontwikkeld. Deze drie-componentencoating brengt kurk terug helemaal tot leven. Deze coating wordt geplaatst op verniste of niet-verniste kurkvloeren en is uitzonderlijk kras-en slijtvast.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Omdat kurk een natuurproduct is, gooi je ze bij het GFT-afval en niet bij het restafval. Maar je mag ze ook samen met de lege wijnfles in de glasbak gooien.
Hoe herken je een kurksmaak
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Een heel eenvoudige manier van isoleren is het gebruik van een juiste ondervloer. Een goede keus is bijvoorbeeld een kurken ondervloer van 2mm. Een kurken ondervloer van 2mm is te koop op rollen van een meter breed en tien meter lang.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.
De prijs schommelt tussen de 22 euro per m² en 50 euro per m². De prijzen van kleefkurk variëren van 31 euro per m² tot 68 euro per m².” “In beide systemen heb je keuze tussen geverfde kurk of kurk met digitale print. Kurk met digitale print krijgt volledig de look-and-feel mee van hout, steen of beton.