Waarom bewegen bij depressie? Onmiddellijk na een sessie lichaamsbeweging kan de depressieve stemming al minder zijn in vergelijking met rust. Lichaamsbeweging kan een milde tot matige depressie even effectief verlichten als antidepressiva of cognitieve gedragstherapie (CGT).
Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen. Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en 'onder de mensen te komen'.
Kwalitatieve studie kijkt naar de implementatie van sporten bij behandeling depressie. Uit eerder onderzoek weten we dat driemaal per week sporten op gemiddelde intensiteit depressieve symptomen laat dalen.
Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine staat onder meer bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen.
Depressies tegengaan
Wanneer je dagelijks een half uurtje gaat wandelen dan wordt het mentale welzijn beter. Het risico op een depressie wordt kleiner en het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Je voelt je fitter en krijgt weer nieuwe energie om daarna aan de slag te gaan.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Vanuit de frontale kwab in de hersenen worden veel functies, zoals bewegen, praten, gedrag en psychische factoren geregeld. Sporten versterkt de frontale kwab en zorgt dus voor een goed ontwikkeld gevoel van zelfvertrouwen en optimisme.
Anneloes Leppers. Onderzoek laat zien dat bewegen een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Sporten, bewegen en mentale gezondheid zijn met elkaar verbonden. Mensen die zich mentaal ongezond voelen, sporten en bewegen minder dan mentaal gezonde mensen[1].
Tijdens het sporten komen er verschillende hormonen vrij. Testosteron, oestrogeen, cortisol, insuline en adrenaline bijvoorbeeld. Er komen ook drie 'gelukshormonen' vrij: endorfine, serotonine en dopamine.
Onmiddellijk na een sessie lichaamsbeweging kan de depressieve stemming al minder zijn in vergelijking met rust. Lichaamsbeweging kan een milde tot matige depressie even effectief verlichten als antidepressiva of cognitieve gedragstherapie (CGT).
Iemand die ernstig depressief is, heeft rust en veiligheid nodig. Je kunt niets en je voelt je heel verdrietig en ellendig. Op dat moment is het belangrijk dat er verzorging en zorgzaamheid is, dat er zo weinig mogelijk spanning is rond het uitvoeren van taken of het aangaan van verplichtingen.
Wie lichamelijk actief is, heeft aantoonbaar minder risico met sporten om een depressie te ontwikkelen. Kortom: van sporten en bewegen word je een opgewekter en vrolijker mens. Lichaamsbeweging houdt je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk in conditie. Je verstand werkt beter én je voelt je beter.
Sporten in combinatie met antidepressiva leidt tot herstel van een depressie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fysieke activiteit helpt om depressieve klachten van ouderen te verminderen. Waarschijnlijk werkt fysieke activiteit zelfs even goed als het gebruik van antidepressiva.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
Recente studies laten zien dat beweeginterventies effectief zijn in het verbeteren van symptomen bij angststoornissen, vergeleken met niet-actieve controlecondities zoals gebruikelijke (medicamenteuze) behandeling, wachtlijst of sociale activiteiten zonder fysieke activiteit.
Sporten zorgt voor endorfines
Als je matig-intensief beweegt, komen er na zo'n 30 minuten endorfines vrij in je brein. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en verlaagt je cortisolniveau, het hormoon dat stress veroorzaakt. Een potje tennis, wandeling door de natuur of korte hardloopsessie is al voldoende!
Sporten lijkt ook echt een positieve invloed te hebben op de hormonale balans. De lichaamstemperatuur kan beter gereguleerd worden waardoor opvliegers en nachtzweten kunnen afnemen. Deze transitie kan al vanaf je 35ste inzetten en start gemiddeld 5 tot 10 jaar voor je laatste menstruatie.
Als gevolg van langdurig véél te veel stress is het lijf uitgeput en zijn regelprocessen in de hersenen veranderd. Dát is de oorzaak van deze malaise. Om te herstellen moet het ontregelde brein weer normaal gaan functioneren.Dat gaat niet vanzelf en het heeft veel tijd nodig.
En dat is dus een van de redenen waarom we moeten blijven bewegen bij burn-outklachten, naast vele andere redenen. Voor volwassenen geldt dat zij minstens een halfuur per dag moeten bewegen, met wat matig intensieve inspanning wordt genoemd (minimaal 4 MET).
De klachten gaan over het algemeen binnen drie maanden vanzelf over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de huisarts. Als hulp te laat komt, is de kans aanwezig dat de klachten verergeren en dat de depressie chronisch wordt.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Sint-Janskruid staat bekend als één van de beste natuurlijke antidepressiva wegens stemming verbeterende effecten. Er zit hyperforine in het plantje wat zorgt voor een beter humeur. De werking is zelfs vergelijkbaar met antidepressivum.