Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon. Voor volkoren couscous gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten. Zo verklein je met het eten van volkoren producten de kans op hart- en vaatziekten. Couscous bevat gluten.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Witte couscous en rijst bevatten veel minder vezels en zijn in dat opzicht minder gezond. Zilvervliesrijst bevat bijna net zoveel vezels als quinoa en volkoren couscous met 9 gram zelfs iets meer. Voor een vezelrijk dieet zijn dus volkorengranen en quinoa de gezondste opties.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden. Parelcouscous is lekker veelzijdig en de perfecte basis voor een salade.
Hoeveel gram droge parelcouscous per persoon? Per persoon kun je gemiddeld 75 gram parelcouscous aanhouden.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
– Calorieën: Er zitten 345 calorieën in zilvervliesrijst en 338 in volkoren couscous. – Eiwitten: In zilvervliesrijst zit 9 gram eiwitten en in volkoren couscous 12 gram. – Koolhydraten: In een portie zilvervliesrijst zitten iets meer koolhydraten (68 gram) dan in een portie couscous (65 gram).
Het heet couscous maar het lijkt meer op kleine bolletjes-pasta: parelcouscous. Dit product van durumtarwe zie je in steeds meer supermarkten staan. Deze couscous is ronder, gladder en groter dan je gewend bent van couscous.
De parelcouscous is licht verteerbaar en gaat uitstekend samen met een stukje geroosterd vlees. Uiteraard kan u ervoor kiezen om de couscous te eten als volwaardige maaltijd.
Koolhydraten zitten vooral in volkorenpasta, volkoren brood, havermout en couscous. Kortom, na een training is het belangrijk om direct koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen om je energiepijl te verhogen en voor het herstel en de opbouw van de spieren.
Het ontdooien van parelcouscous duurt iets langer, want deze korrels zijn dikker. Heb je meer haast? Dan kan je de couscous ook opwarmen in de magnetron.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Fregola, ook wel fregula is een pastasoort uit Sardinië. Het heeft zowat dezelfde vorm als een parelcouscous, maar dan gemaakt van grof griesmeel en dus wel degelijk een pastasoort. De fregola wordt na fabricatie geroosterd in een houtoven, dit maakt deze pasta uniek.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Ervaar de exotische smaken van couscous gecombineerd met sappige gehaktballen en kip. Een essentiële maaltijd voor je koolhydraatarm dieet, het is een gezonde keuze die barst van de smaak.
Hoeveel koolhydraten eten om af te vallen? Als je wilt afvallen is het advies om minder dan 40% koolhydraten te eten. Je kunt dan kiezen voor een wat koolhydraatarmer dieet en gaan voor gemiddeld 100-150 gram koolhydraten per dag. Probeer de rest van je energie vooral te halen uit eiwitten.
Voeg 75 gram couscous per persoon toe.
Er zitten 264 kilocalorieën in 1 kopje (70 gram) couscous. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'couscous'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Fregola is een pastasoort uit Sardinië, die erg veel lijkt op parelcouscous. De twee termen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. Officieel zit het verschil 'm in de vorm: fregola korrels zijn niet perfect rond, die van parelcouscous wel. En vaak wordt fregola ook geroosterd, wat de pasta extra uniek maakt.