Geldige titel:Het vereiste van de geldige titel ziet op een geldige juridische reden van overdracht. Dit vereiste kan bijvoorbeeld een schenking of een koopovereenkomst zijn. Anna en Milan hebben een koopovereenkomst gesloten. Deze koopovereenkomst is een geldige titel waardoor aan dit vereiste is voldaan.
Een geldige titel houdt in dat er een geldige juridische grond moet zijn voor de overdracht, bijvoorbeeld een koopovereenkomst. De vervreemder moet beschikkingsbevoegd zijn.
Een overdrachtstitel – een tot overdracht verplichtende verbintenis – kan niet alleen uit een overeenkomst voortvloeien, maar ook – zoals iedere verbintenis – uit de wet. Dat verbaast niet, aangezien voor verbintenissen immers geldt dat zij slechts kunnen ontstaan “indien dit uit de wet voortvloeit” (artikel 6:1 BW).
Uit artikel 3:84 lid 1 BW zijn drie vereisten af te leiden: geldige titel, levering en beschikkingsbevoegdheid.
Is er nooit een geldige titel geweest, dan is een feitelijk geschiede levering of betaling zonder rechtsgrond verricht, en kan deze teruggevorderd worden op grond van onverschuldigde betaling.
De wet maakt onderscheid in verkrijging onder algemene titel en verkrijging onder bijzondere titel. Verkrijging onder bijzondere titel is aan de orde er een overdracht plaatsvindt die niet onder algemene titel plaatsvindt. Bijvoorbeeld verkrijging door koop, verjaring of onteigening.
putatieve titel (1 gevonden)
ondernemingsrecht - putatief: titel bestaat alleen in de gedachten van partijen. (bron: Hijma) Bijv. De vervreemder van een goed is steeds rechthebbende gebleven omdat er geen geldige titel tot overdracht was.
Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis? Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn heeft de notaris al in zijn bezit. En vergeet niet de sleutels van de woning mee te nemen.
Overdracht is een wijze van verkrijging onder bijzondere titel. Hierdoor gaat een goed van het vermogen van de verkoper over in dat van de koper. Overdracht is niet hetzelfde als levering.
Alleen goederen, zaken en vermogensrechten (art. 3:1, 2 en 6) zijn overdraagbaar: niet-goederen zijn niet vatbaar voor overdracht. Zo is een onderneming geen goed en dus niet vatbaar voor overdracht, terwijl aandelen in een onderneming dit wel zijn.
Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
Wanneer is de overdracht? Zodra het voorlopig koopcontract door de nieuwe koper is getekend kan de overdracht starten. In de meeste gevallen zitten er maximaal 6 weken tussen de tijd dat koper en verkoper beiden hebben afgestemd.
Wanneer men goederen verkrijgt onder algemene titel betekent dit dat men een rechtsvoorganger opvolgt in zijn gehele vermogen of een evenredig deel daarvan. De focus ligt op het continueren van de rechtspositie van die rechtsvoorganger: een geheel vermogen of een deel daarvan gaat 'en bloc' over.
Bij verkrijging onder algemene titel treedt de verkrijger als het ware in de schoenen van de vorige eigenaar (bijvoorbeeld na overlijden) en bij verkrijging onder bijzondere titel verkrijgt de verkrijger de zaken en/of rechten op basis van bijvoorbeeld een koopovereenkomst.
Voor de eigendomsoverdracht gaan de verkoper en de koper samen naar een notaris. Bij de overdracht van een woning is dit verplicht. Dit komt, omdat alleen de notaris bevoegd is om de overdracht te tekenen en officieel te maken. Deze overdracht bestaat uit de leveringsakte en de hypotheekakte.
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Meenemen naar uw afspraak
Dat doet de notaris aan de hand van een wettelijk en geldig identiteitsbewijs. U dient daarom altijd een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De notaris mag uw legitimatiebewijs kopiëren en bewaren.
Ook dit gebeurt bij de notaris, zodat de overdracht rechtsgeldig is. Bij de overdracht zijn jij, de verkoper en de notaris aanwezig. Neem voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt nog even een kijkje in de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten.
Bij overdracht kun je te maken hebben met positieve overdracht en negatieve overdracht. Bij positieve overdracht projecteert de coachee een 'reddersbeeld' op de coach. Bijvoorbeeld het beeld van de ideale vader of moeder.
De notaris stuurt je de rekening voor zijn werkzaamheden. Deze notariskosten horen bij wat we noemen de kosten koper. Gemiddeld ben je zo'n € 1000 tot € 1500 kwijt aan de notaris voor het kopen van een huis. Dit is voor het opstellen van transportakte, hypotheekakte en opnemen van de aktes in Het Kadaster.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
» Meer over eigendom eigendom overdragen, maar ook bezwaren met een. » Meer over beperkt recht beperkt recht, of het afstand doen van een beperkt recht). Als uitgangspunt geldt dat de rechthebbende – de eigenaar, degene die de eigendom heeft – ten aanzien van een goed beschikkingsbevoegd is.
Onder putatief noodweer wordt verstaan het geval dat een verdachte bij vergissing in de veronderstelling verkeert dat hij zich moet of mag verdedigen tegen dreigend gevaar. Een beroep op putatief noodweer(exces) slaagt als de verdachte verschoonbaar heeft gedwaald ten aanzien van het bestaan van een noodweersituatie.
Putatief noodweer is een ongeschreven schulduitsluitingsgrond. Dit betekent dat deze schulduitsluitingsgrond niet is vastgelegd in de wet. Bij putatief noodweer verkeert de verdachte bij vergissing in de veronderstelling dat hij zich moet of mag verdedigen tegen dreigend gevaar.