Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Verkoop van ethylalcohol en alcoholhoudende dranken
Als brouwer en verkoper van je eigen bier zal je dus een alcoholhoudende drank verkopen en hiervoor heb je een vergunning nodig. De vergunning heeft een puur fiscaal doel. De dienst Douane en Accijnzen controleert zo of alle taksen op alcohol geheven zijn.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Naast het drinken van speciaalbier neemt nu ook het zelf maken ervan een vlucht. Maar is thuis brouwen niet gevaarlijk, en mag je het gebrouwen bier bijvoorbeeld verkopen? De antikraakwoning in de Bijlmer van studenten Thijs Leenman (22) en Paul Bierling (22) is omgebouwd tot mini-brouwerij.
Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Een gemiddelde van € 5,00 a € 5,50 euro per liter met zelf bier brouwen is iets waar je rekening mee kunt houden.
Wat kost het opstarten van een kleine brouwerij (zeg +/- 200l brouwinstallatie) : via antwoord van Gert en Danny blijkt dit 50 à 60K euro te zijn. Voor dat bedrag kun je met wat schipperen ook 500 a 1000 l brouwen. De meerkosten van het brouwhuis, gisting en lagering zijn t.o.v. 200l marginaal.
Bij BeerSelect zijn we gespecialiseerd in het zogenaamde contractbrouwen of huurbrouwen. “Als kleine brouwer of bierfirma beschik je vaak niet over de tijd of middelen om een eigen, grote brouwerij op poten te zetten. Je eigen bier brouwen in een contractbrouwerij is dan ook de geknipte oplossing.
Wat is huurbrouwen? Huurbrouwen is een bekende term binnen de brouwwereld. De term zelf zegt het al, je huurt een brouwerij om jouw recept te brouwen. Veel brouwerijen kiezen voor deze mogelijkheid omdat ze op deze manier, vrij gemakkelijk, hun eigen biermerk op de markt kunnen brengen.
De voorloop gooit u weg of kunt u bewaren om de bbq mee aan te maken. Dit is ongeveer 2% van de eerste stook (ruwnat) uit de initiële stookwijn. Het distillaat uit de eerste stook wordt ook wel ruwnat genoemd.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Een ingewijde stelt dat de groothandel een marge van 15 procent rekent. Avondwinkels zouden circa 70 tot 100 procent marge rekenen, maar supermarkten veel minder. Te beluisteren valt dat supermarkten de prijs van bier (vooral pils) als lokkertje gebruiken, door het geregeld in de aanbieding te doen.
Deels komt dat door ontwikkelingen waar de horecabazen niets aan kunnen doen zoals de pandemie, bijkomende problemen in de wereldwijde logistiek en droogte. Zo was de belangrijkste grondstof graan de afgelopen twee jaar al de helft duurder geworden en drijft de oorlog in Oekraïne de prijs verder op.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Distilleren van het jonge bier. Het jonge bier - de wort - wordt naar de eerste distilleerketel - de wash still - gevoerd. In deze ketel wordt de wort verwarmd tot ongeveer 79 graden. Bij deze temperatuur verdampt de aanwezige alcohol.
Wat houdbaarheid betreft kan je de volgende regels hanteren: Pilsener en laag alcoholische bieren kunnen onder bovenstaande condities moeiteloos zes tot negen maanden goed blijven. De overige bieren kunnen het best binnen een tijdsbestek van 12 maanden worden gedronken.
Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat er 'pectase' aanwezig is in het te distilleren mengsel of door het mee gisten van houtresten of pitten in het te distilleren mengsel. Methanol is giftig en je kunt er zenuwproblemen van krijgen. Die kunnen dan weer uitmonden in blindheid of overlijden.
Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland.
Volgens de handleiding duurt het ca. een uur voor de tank is opgewarmd en daarna twee à drie uur voordat het destilleren klaar is. Hoe lager men de temperatuur instelt, hoe langer het duurt. we proeven een beetje, vangen wat druppels op in een glas.