Branddoorslag is branduitbreiding die níet via de buitenlucht verloopt (bijvoorbeeld van het ene compartiment naar het andere binnen het 'afgesloten' gebouw).
Omvang van het brandcompartiment bepalen
De maximaal toelaatbare gebruiksoppervlakte van het NEN 6060-compartiment wordt bepaald door de maximale toelaatbare vuurlast (tabel F. 20.4-1) te delen door de berekende gemiddelde vuurbelasting, q, van het (toekomstige) gebouw.
Een gebouw heeft bijvoorbeeld een WBDBO nodig van 60 minuten. We zetten dat gebouw neer in hartje Amsterdam. Dat gebouw staat dan aan drie zijden ingeklemd. Dat betekent dat ook die drie zijden een brandwerendheid moeten gaan bezitten van tenminste 60 minuten.
Beoordelingscriteria moeten met de volgende uitgangspunten worden bepaald: Tussen brandcompartimenten: EI, om gedurende enige tijd branduitbreiding te beperken. Tussen een brandcompartiment en een extra beschermde vluchtroute: EW, omdat de verdere ontwikkeling van brand in de extra beschermde vluchtroute beperkt is.
De wbdbo tussen afzonderlijke woonwagens is bij nieuwbouw minimaal 30 minuten (artikel 4.53, lid 8, Bbl). Bij de bepaling van de wbdbo tussen woonwagens moet niet worden uitgegaan van de werkelijke afstand tussen woonwagens, maar van een theoretische afstand van 5 m (artikel 4.54, Bbl).
Wanneer wij de gegevens binnen hebben ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte voor de brandoverslagberekening. De kosten hiervoor bedragen standaard € 495,- exclusief 21% BTW voor 1 woning. Wanneer u akkoord gaat met de offerte gaan wij voor u aan de slag en hebt u binnen 1 week de rapportage in de mail.
Een brandcompartiment waarin een cel ligt, mag niet groter zijn dan 500 m² en mag nooit meer dan 77% van de gebruiksoppervlakte van het gebouw zijn.
De brandwerendheidseisen zijn 30 minuten lager, als de permanente vuurbelasting aantoonbaar lager is dan 500 MJ per m2 vloeroppervlak. De permanente vuurbelasting is de verbrandingswaarde van alle vergunningsplichtige brandbare bouwdelen.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Enkel gips is ongeveer 8 min brandwerend, afhankelijk van de opbouw en bevestiging (zoals jij omschrijft) zal je misschien 12 min. halen.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
Een brandcompartiment is een deel van een gebouw dat bij brand als zelfstandige eenheid beschouwd kan worden. De brandcompartimenten moeten ervoor zorgen dat gedurende een bepaalde tijd van minimaal 20 minuten het vuur en de rook tegengehouden kunnen worden, zodat er een veilige vrije vluchtroute gecreëerd kan worden.
Richtlijnen voor een brandcompartiment
Een voorbeeld van de richtlijnen is dat een brandcompartiment minimaal 20 minuten de brand moet kunnen afschermen van de rest van het complex. Dit is echter de minimale richtlijn. Afhankelijk van het type gebouw kan men aan het brandcompartiment ook strengere eisen stellen.
NEN 6060 geeft een bepalingsmethode voor: -Beperking van uitbreiding van brand. Hiervoor zijn vier maatregelpakketten, genummerd I tot en met IV, opgenomen als een mogelijk gelijkwaardige invulling voor de prestatie-eisen van het Bouwbesluit 2012 op het aspect beperking van uitbreiding van brand.
De vuurlast of vuurbelasting is een maat voor de hoeveelheid energie per m2 die vrijkomt op het moment dat een gebouw in brand staat en er volledige verbranding van het gebouw en de in het gebouw aanwezige goederen en inrichting ontstaat.
Het Bouwbesluit noemt dit 'spiegelsymmetrie': het toekomstige gebouw wordt op de perceelgrens gespiegeld, waardoor op het naastgelegen perceel een identiek fictief gebouw ontstaat.
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand.
De brandwerendheid met betrekking tot bezwijken moet voor die bouwwerken ten minste 90 minuten bedragen. Het gaat hier niet om de hoogte waarop de brand in het bouwwerk kan ontstaan maar om de hoogste vloer van enig verblijfsgebied van de gebruiksfunctie waarop dit voorschrift van toepassing is.
Een brandcompartiment is dus een gebouwvolume, begrensd door wanden en plafonds die de voortplanting van brand en rook naar aanliggende compartimenten gedurende een bepaalde tijd dienen te beletten (brand en rook beperken tot dat deel van het gebouw).
Een trap binnen is niet verplicht en een 'brandtrap' is een functiebenaming. Dus een buitentrap die jij brandtrap noemt kan voldoende zijn, als die brandtrap normaal begaanbaar is en als gewone trap kan dienen.
Voor de meeste gebouwfuncties is de maximale oppervlakte voor mogelijke branduitbreiding 1.000 m². Voor logiesfuncties is bepaald dat de maximale oppervlakte niet groter mag zijn dan 500 m². Voor een industriefunctie mag het maximale oppervlakte niet groter zijn dan 2.500 m².
De eisen die worden gesteld aan vluchtwegen gaan bij invoering van het bouwbesluit 2012 op de kop. In het huidige bouwbesluit is het in principe zo dat er altijd 2 vluchtroutes noodzakelijk zijn, tenzij de situatie zo is dat met 1 vluchtroute kan worden volstaan.
Stucplaten zijn brandwerend en maken het mogelijk om bedradingen op fatsoenlijke wijze voor het oog weg te werken. De platen worden bevestigd tegen een houten of stalen framewerk en dienen afgestuct te worden.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
In geval van brand zorgen deze platen ervoor dat de brand minder snel om zich heen grijpt en verder gaat. Afhankelijk van het type Fermacell brandwerende plaat kan de brand met 30 tot wel 60 minuten vertraagd worden.