Calvé pindakaas bevat een beperkte hoeveelheid 'hard vet'. Die is nodig om de pindakaas zo herkenbaar smeuïg en goed smeerbaar te maken! Als hard vet wordt palmolie gebruikt.
Er ligt weer een nieuwe pot pindakaas in het schap: Smeris Pindakaas en die komt in twee smaken: 'lekker crunchy' en'beetje zoet'. De pindakaas is iets anders dan de varianten die je gewend bent, want hij bevat geen palmolie. Hij is te koop bij Albert Heijn.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam. Gelukkig komen er steeds meer soorten pindakaas bij die voornamelijk of zelfs helemaal uit pinda's bestaan!
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Nadelen. Pindakaas bevat omega-6. In ons dieet zijn omega-6 vetzuren over het algemeen al goed vertegenwoordigd. Een dieet met te veel omega-6 vetzuren wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Het beste antwoord. Pindakaas is wel gezond. Hoewel pindakaas veel vet en dus ook calorieën bevat, geeft het een heel vol gevoel en onderzoek toont zelfs aan dat mensen die pindakaas eten daarna langer van ongezonde tussendoortjes afblijven en op de lange duur is pindakaas daarom zelfs goed voor de gewichtscontrole.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Goed voor je darmen
Ook je darmen worden gelukkig van pindakaas. Wanneer je last hebt van darmklachten, is het verstandig om vezelrijke voeding te eten. Een volkoren boterham met pindakaas is in dat geval een slimme keuze.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Als je dus een eetlepel pindakaas neemt, krijg je meteen ook onnodig veel suikers binnen, ongezonde vetten en mogelijk ongezonde chemische toevoegingen. De suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de vetten verstoren je stofwisseling. Daar word je niet alleen dik van, het is ook slecht voor je gezondheid.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gezonde portie aan omega 3 vetten verschillende ziektes of syndromen helpt te voorkomen. Hierbij horen bijvoorbeeld depressie, beroerte, ADHD, alzheimer of een hoge bloeddruk.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.