Voorkomen. Wereldwijd wordt malachiet gevonden. In Azië worden belangrijke hoeveelheden gevonden in China, India en de Oeral in Rusland, alsook in Australië.
Als helende edelsteen is het zeer veelzijdig. Vroeger werd de malachiet vooral gezien als vrouwensteen, maar tegenwoordig vinden ook mannen er veel baat bij. Niet alleen werkt malachiet sterk in op de geslachtsorganen, maar ook verbindt malachiet de linker en rechterhersenhelft beter.
Algemene informatie. Malachiet ontstaat in oxidatiezones van koperafzettingen. Het wordt in de natuur veelal samen gevonden met het verwante Azuriet kristal. Het is een krachtig maar giftig kristal.
Malachiet is een krachtig werkende steen. Het beschermt tegen straling, vervuiling, ongevallen en andere bronnen van negatieve energie en gevaar. De steen brengt emotionele balans en stabiliteit en maakt weerbaarder. Het vermindert angst en kan onderdrukte gevoelens en ervaringen naar de oppervlakte brengen.
Een belangrijk verschil: malachiet bevat een beetje water, en azuriet niet. Als het water in malachiet verdampt, verandert de kleur van groen naar blauw. Azuriet-malachiet is betrekkelijk zeldzaam; er zijn weinig vindplaatsen. Slechts zelden ontstaan azuriet en malachiet op dezelfde plek en vergroeien dan met elkaar.
Malachiet kan worden verwerkt tot elixer, maar is dan heel krachtig. Let op! Bij het maken van een elixer van malachiet, mag het malachiet niet in aanraking komen met water omdat dit het water giftig maakt.
Lapis lazuli, malachiet, angeliet en turkoois zijn poreus en kun je beter in zout of de aarde reinigen. Zout is een krachtige reiniger. De steen begraaf je in het zout ongeveer 24-48 uur. Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken.
Malachiet is enigzins poreus, en moet ook niet in contact komen met middelen zoals wasmiddel. Liefst reinigen met hematiet . Opladen in maanlicht of met bergkristal. Zonlicht kan de steen doen verbleken.
De belangrijkste en historisch bekendste malachietreserves liggen echter in Afrika. Hier wordt malachiet al sinds de oudheid gewonnen in de Copperbelt ("kopergordel") in Congo-Kinshasa en Zambia. De malachietzone strekt zich uit van de provincie Katanga (Congo-Kinshasa) tot in Zambia.
Obsidiaan kan confronterend zijnVolgens sommige culturen en overleveringen brengen bepaalde stenen ongeluk. Voorbeelden zijn de zwarte opaal en de zwarte parel. Als je gelooft dat een steen ongeluk brengt, dan zou dat door gedachtenkracht aangetrokken kunnen worden.
De stenen worden onder diverse namen aangeprezen: chrysotiel, actinoliet (of aktinoliet), amosiet, anthofylliet, crocidoliet en tremoliet. De inspectie adviseert mensen die dergelijke asbeststenen bezitten om deze in elk geval niet te bewerken.
Lapis lazuli, malachiet, angeliet en turkoois zijn poreus en kun je beter in zout of de aarde reinigen. Zout is een krachtige reiniger. De steen begraaf je in het zout ongeveer 24-48 uur. Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken.
Edelstenen die reuma, artritis en artrose verlichten
Je kunt Elohim Malachiet, Barnsteen, Fluoriet or Toermalijnkwarts gebruiken om de pijn en stijfheid te verlichten.
De edelsteen helpt bij herstel en het genezen van negatieve emoties. Smaragd vergroot daarnaast de levenslust en helpt tegen claustrofobie. De steen geeft helderheid, een sterk geheugen, diepe innerlijke kennis en visie.
Magnetiet ontstaat door de reactie van een kleine hoeveelheid zuurstof met ijzer (oxidatie of roesten). Het is, net als hematiet, een belangrijk ijzererts. Het is het meest magnetische natuurlijk voorkomend mineraal en werd al in de 18e eeuw gebruikt om kompasnaalden te magnetiseren.
Er zijn verschillende blauwe edelstenen. Blauwe topaas, blauwe saffier, lapis lazuli, aquamarijn, sodaliet, angeliet, azuriet, en ook labradoriet kan een heldere blauwe glas hebben. Allemaal blauwe stenen in verschillende tinten blauw.
Voorbeelden van groene edelstenen en mineralen zijn: jade, aventurijn, amazoniet, malachiet, prehniet en smaragd.
Het is een kalmerende en aardende steen en heeft een zuiverende werking van de lever en de nieren. Versterkt het immuunsysteem. Mookaiet draagt bij aan vitaliteit en bevordert de genezing van wonden. Mookaiet heeft ook een positieve invloed op de spijsvertering en darmen.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.