Zuurdesembrood is gezond, FODMAParm en bovendien superlekker! Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig: speltbloem of speltmeel (of een combinatie van beide) + water. Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig.
Een bewerking die de FODMAPs in speltmeel verlaagt, is bijvoorbeeld spelt gebruiken in zuurdesem brood. Het zuurdesem proces breekt de FODMAPs in het meel af. Zuurdesem speltbrood is daarom meestal low FODMAP.
Bij het FODMAP-arme dieet wordt dan ook aangeraden om glutenvrij brood te eten. Tarwe, rogge en gerst worden vermeden, maar wel wordt geadviseerd spelt te gebruiken; dat is verwarrend, omdat spelt gluten bevat. Tarwe. Er wordt aangeraden om tarwe te vermijden.
Zuurdesembrood, en vooral zuurdesem speltbrood (spelt bevat van nature minder fructanen dan tarwe), zorgt meestal voor rustigere darmen. Wanneer je echter PDS hebt, volstaat het vervangen van gewoon brood door zuurdesembrood echter niet: ook andere voedingsmiddelen zullen (tijdelijk) moeten geëlimineerd worden.
Volgens Monash University is zuurdesem speltbrood low FODMAP tot 2 sneetjes per portie en ook zuurdesem brood gemaakt van tarwemeel is low FODMAP tot 2 sneetjes per portie.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam. Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
6. Zuurdesembrood helpt de gluten af te breken. Hoewel mensen met coeliakie geen gewoon zuurdesembrood kunnen eten, is het wel een goed alternatief voor mensen die glutensensitief zijn.
Zuurdesembrood is een goed alternatief voor gewoon brood. Door het lagere gehalte aan gluten en fytaat is het voedzamer en makkelijker te verteren. Zuurdesembrood lijkt ook minder snel je bloedsuikerspiegel te laten stijgen, waardoor het een goede keuze is voor degenen die op hun bloedsuikerspiegel moeten letten.
Speltproducten hoog in FODMAP's? Speltbrood gemaakt met behulp van de traditionele zuurdesem methode moet volgens Monash laag zijn in FODMAP's zijn en is daarom geschikt tijdens het volgen van het FODMAP dieet (eliminatiefase).
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Witte chocolade en melk chocolade zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Bij een portie van 30 gram of meer bevatten deze soorten chocola grotere hoeveelheden lactose en dit kan klachten geven. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie.
Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord.
Toch kan je er zeker van zijn dat desembrood mínstens even gezond is dan ander brood. Er zitten evenveel vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten en calorieën in.
Desembrood kan zowel zuur als niet zuur zijn. Dat hangt af van de ingrediënten die verwerkt zijn in het brood en hoe lang en hoe warm u het deeg laat rijzen. Bij het rijzen van het deeg op een warme plek, wordt het brood zuurder. Ook het aantal dagen speelt hierbij een rol.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Je kunt desembrood prima enkele dagen bewaren in de papieren zak. Invriezen kan ook, zodat je er op elk moment nog lekker van kunt genieten. Wel even nabakken natuurlijk! Om de bijzondere structuur intact te houden adviseren wij je om het brood met een scherp mes te snijden.
Het verschil tussen de twee zit 'm vooral in het bereidingsproces. De standaard-ingrediënten in de meeste broden zijn: meel of bloem, water, gist en zout. Maar je kunt ook een ander rijsmiddel gebruiken dan gist, namelijk desem. Desem is een soort beslag van meel en water, dat de bakker een paar dagen laat rusten.
Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel.
Desembrood is brood dat gemaakt is van vier ingrediënten, namelijk meel, water, rijsmiddel en zout. Bij desembrood wordt er moederdeeg gebruikt als rijsmiddel. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water en melkzuurbacteriën. De melkzuurbacteriën die onze bakkers gebruiken, produceren een mild zuur.