Momenteel zijn er twee actieve ruimtestations, het Internationaal ruimtestation ISS en Tiangong.
1971: De Sovjet-Unie lanceert het eerste ruimtestation, Saljoet-1.
Het exacte aantal kunstmanen rond de aarde is niet precies bekend en de schattingen lopen uiteen, maar een aantal van 3000 is in 2004 een redelijke indicatie. Enkele bekende kunstmanen uit het heden en verleden zijn: Spoetnik, Envisat, Meteosat en Hubble.
Het ISS (International Space Station) is een ruimtestation dat continue in een baan om de aarde draait. Dit ruimteschip wordt door diverse landen bekostigd, gebouwd en bemand. De eerste module werd op 20 november 1998 gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond.
Een ruimtestation is een ruimtevaartuig dat bedoeld is om voor korte of langere tijd te worden bemand. De bemanning reist van en naar het ruimtestation in een apart ruimtevaartuig. Momenteel zijn er twee actieve ruimtestations, het Internationaal ruimtestation ISS en Tiangong.
Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. Het ISS doet er 90 minuten over om een heel rondje om de aarde te maken. De dag en nacht aan boord van het ISS verschilt van de dag en nacht op aarde.
NASA staat vandaag stil bij de dood van zeventien astronauten. Drie van hen stierven tijdens een ongeluk met de Apollo 1 op de aarde, zeven mensen kwamen 73 seconden na de lancering van de shuttle Challenger om het leven en zeven astronauten overleden 16 minuten voor de landing op aarde.
Op 13 april 1970 ontplofte de zuurstoftank van de CSM van Apollo 13, die op weg was naar de Maan. Dit veroorzaakte grote schade aan de besturing en lifesupportsystemen.
Dodelijke ongevallen
Tot 2010 zijn er achttien bemanningsleden omgekomen tijdens een ruimtemissie: In 1967 is een persoon omgekomen bij de missie Sojoez 1. In 1971 zijn drie personen omgekomen bij de missie Sojoez 11. In 1986 zijn zeven personen omgekomen bij de lancering van de spaceshuttle Challenger.
Als het toestel de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. De Nederlander is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Op de tweede trap hebben sommige raketten nog een kleinere raket, de derde trap. De hele lancering van een raket duurt in de meeste gevallen niet langer dan dertig minuten. Een raket heeft brandstof nodig om de enorme kracht te leveren die nodig is om in de ruimte te komen.
Het ISS is honderd meter lang en tachtig meter breed, dat is ongeveer de grootte van een voetbalveld. Als het klaar is weegt het 455 ton, evenveel als 450 auto's!
“Normaliter slapen astronauten in een slaapzak, waarbij sommigen het niet erg vinden om rond te zweven, maar daarbij zou je ergens tegenaan kunnen stoten, dus anderen willen liever ergens aan vastzitten. Je kunt op de vloer, tegen een muur of op het plafond slapen – dat maakt niets uit.
De drankjes variëren van koffie, thee en sinaasappelsap tot vruchtendrankjes en limonade. Voor de astronauten is het net zo belangrijk om genoeg calorieën, vitaminen en mineralen binnen te krijgen als voor de mensen op aarde. Ze moeten minstens 2000 calorieën per dag eten.
De oorspronkelijk geplande vluchten van de Apollo 18, 19 en 20, waarvoor wel bemanningen en landingsplaatsen waren gekozen, werden door de NASA afgelast. In januari 1970 werd Apollo 20 geannuleerd. In september 1970 volgde het besluit de missies van de Apollo 18 en 19 eveneens te annuleren.
De race naar de ruimte heeft niet alleen massa's geld, maar ook mensenlevens gekost. Zo is het vandaag exact vijftig jaar geleden dat er brand uitbrak in de Apollo 1, waarbij drie astronauten omkwamen.
Het is 13 april 1970, 21:07 uur in Houston, en een deel van zijn ruimteschip is geëxplodeerd, op 330.000 kilometer van de aarde. De bijna fatale missie van Apollo 13, die vandaag een halve eeuw geleden werd gelanceerd, is nog steeds legendarisch - mede dankzij de Hollywoodverfilming met Tom Hanks uit 1994.
Tijd in de ruimte
"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule.
Ja, als je een gat in je ruimtepak krijgt en je lichaam wordt blootgesteld aan het vacuüm, dan zijn je dagen geteld. Ademen wordt onmogelijk en je bloed en andere lichaamsstoffen beginnen te koken.Binnen 10 seconden is al het bloed en water in je lichaam verdampt en binnen 15 seconden ben je buiten westen.
Telecommunicatiesatellieten zijn meestal geostationair. Een geostationaire satelliet cirkelt op een hoogte van 36.000 km. Omdat hij dezelfde omloopsnelheid heeft als de aarde, bevindt hij zich altijd boven eenzelfde punt op aarde en brengt bijna continu hetzelfde deel van de aarde in beeld.
De astronauten zijn lang bezig met het voorbereiden en uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Dat betekent soms dat er overlegd moet worden met wetenschappers op de grond. Verder wordt er ten minste twee uur per dag geoefend. Dat is essentieel om de conditie op peil te houden.
De ruimte is geen echt vacuüm, maar bestaat hoofdzakelijk uit plasma van waterstof en helium, elektromagnetische straling (in het bijzonder kosmische achtergrondstraling) en neutrino's.