Helemaal als vanouds zal carnaval dit jaar niet zijn in Noord-Brabant en Limburg: de bekende carnavalsoptochten met praalwagens zijn al afgelast en ook barretjes op straat en optreden van artiesten buiten gaan niet door.
Groningen. In het hoge noorden wordt er geen carnaval gevierd. Daarnaast is Groningen een schitterende stad die op elk moment van het jaar de moeite waard is om te bezoeken.
De verdeling in ons land tussen het wel of niet vieren van carnaval valt voornamelijk samen met de plekken waar mensen van oudsher katholiek, of juist protestants zijn. In het zuiden zijn er meer mensen katholiek dan boven de rivieren.
Tijdens de Reformatie is er strijd tussen protestanten en katholieken. De protestanten vinden de viering van Vastenavond te rooms, de katholieken vinden het te heidens. De strengere geloofsleer maakt een einde aan de losbandige viering van Vastenavond.
De slaven hadden tijdens dit feest veel meer vrijheid en mochten zelfs hun meesters voor gek zetten. Er waren verder drink- en eetgelagen, vermommingen en optochten door de straten. Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat 'opheffen/wegnemen van het vlees' betekent.
Het carnaval van Rio de Janeiro is wereldberoemd. Dit grote en uitbundige spektakel dat elk jaar 40 dagen voor Pasen begint betekent 5 dagen feest voor de miljoenen Brazilianen en bezoekers, die vanuit de hele wereld speciaal voor dit evenement naar Rio komen.
Carnaval leeft vooral onder de rivieren en in Utrecht krijg je er maar weinig van mee. Tenzij je op Utrecht Centraal moet zijn, want daar struikel je over de verklede feestvierders die de trein naar het zuiden pakken.
Breda: 't Kielegat
Tijdens het carnaval verandert Breda voor vier dagen in ''t Kielegat'. De stad is dan in handen van Prins Carnaval en duizenden feestvierders. Hier vindt een van de grootste en mooiste carnavalsoptochten van Nederland plaats. Start: 12 februari om 12.51 uur.
Doordat er lange tijd een grote armoede heerste in Brabant, zijn de kostuums bij het Bourgondische Carnaval eenvoudiger dan bijvoorbeeld in Limburg, waar je dus veel prachtige kostuums en geschminkte mensen vindt. Er zijn ook veel overeenkomsten tussen het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.
BREDA - Carnaval 2022 staat voor de deur. En dat belooft een heel andere carnaval te worden dan dat we jarenlang gewend waren. Optochten gaan niet door, en ook door veel grote evenementen is een streep gezet.
Mocht jouw stad of dorp nou niet bekend staan om zijn carnaval dan kun je naar het katholieke zuiden, Noord-Brabant en Limburg. Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen, de regio van Arnhem, in de achterhoek, sommige Utrechtse plaatsen en in delen van Friesland wordt carnaval gevierd.
Carnaval wordt overal in de wereld gevierd, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Italië en Brazilië. Beroemd zijn de maskers van het Venetiaanse carnaval in Italië en de optochten van het Braziliaanse carnaval.
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
Dergelijke grote optochten in Brabant en Limburg kan men onder andere vinden in: Breda, Tilburg, Bergen op Zoom, Eindhoven, Helmond, Roosendaal, Hapert (Kempenoptocht), Valkenswaard, Soerendonk, Budel, Kerkrade, Heerlen, Weert (Groeëte Rogstaekers-optocht), Maastricht, Roermond en Sittard.
Het eerste mysterie is snel opgelost: tijdens carnaval heet Utrecht 'Leemput'.
De reden is dat Kokkerhout het meest uitbundige carnavalsdorp van boven de rivieren wordt genoemd. De Kaninefaaten is misschien wel de meest actieve carnavalsvereniging in de regio. Maar daarnaast heeft het dorp ook nog De Vikings en De Keijebijters. Carnaval is een katholiek feest.
Tegenwoordig duurt carnaval zo'n vier tot vijf dagen, maar dit was niet altijd zo. Oorspronkelijk was er alleen de Vastenavond, wat op de dinsdag voor de vastentijd gevierd werd. De katholieken wisten dat ze na deze avond 40 dagen moesten vasten, dus gooiden ze zich op deze avond helemaal vol met eten en drinken.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
Elk jaar op 11 november wordt het carnavalsseizoen geopend in het zuiden van het land. Het getal 11 noemen wij het gekkengetal, omdat het alleen te delen is door zichzelf. En omdat 11 tussen 10 (het volmaakte getal) en 12 (het heilige getal) staat.
Een voor de hand liggende verklaring is dat 'carnaval' is afgeleid van het Latijnse 'carne vale', wat betekent: vaarwel aan het vlees.