Opaal kan verkleuren in fel zonlicht en is gevoelig voor droogte en water. De steen is gevoelig voor krassen. Maak de steen daarom bij voorkeur schoon met een zachte doek en vermijd contact met zeep en andere huidverzorgingsmiddelen.
Edelopaal met kleurige schittering Opaal is een kwarts die een bont kleurenspel kan vertonen. Het mineraal heeft soms slechts één kleur, maar met een geheimzinnige diepe gloed. Vele kleuren zijn mogelijk: wit, geel, blauw, rood, groen, bruin, zwart. Opaal is meestal doorzichtig of doorschijnend.
De reden dat opaal iriserend en veelkleurig lijkt, is omdat wanneer de steen wordt verplaatst, licht verschillende bollen onder verschillende hoeken binnen de steen raakt, waardoor een verscheidenheid aan unieke kleuren wordt uitgestraald.
De nobele opaal
Opaal bevat altijd water (3 - 30%). Na verloop van tijd kan de steen zijn water verliezen, barsten en de opalescentie verminderen.
Opaal nooit met water reinigen, maar ze houden er wel van om soms in damp te liggen. Mocht u zichzelf douchen laat de opaal dan op een plek waar deze niet nat wordt, maar wel in de damp van de douche ligt. Doordat opalen relatief veel vocht in de steen zelf bevat zorgt u er hierdoor voor dat ze mooi blijven.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Waarom is waarde belangrijk? Omdat de waarde van de meeste diamanten hoger zal zijn dan opalen, terwijl opalen van hoge kwaliteit zeldzamer zijn dan diamanten.
Werking. Opaal is een beschermende en activerende steen. Het maakt vrolijk, optimistisch, levenslustig, spontaan, origineel, creatief en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft ook een sterke connectie met liefde, passie en (genieten van) seksualiteit en maakt trouw en loyaal.
Opaliet wordt veel verkocht in spirituele (online) winkels en wordt ook weleens opaal genoemd. Echter er zit een groot verschil in de oorsprong. Namelijk Opaal is natuurlijk, en Opaliet is synthetisch. Synthetisch bekend dat de oorsprong begint in mensenhanden en niet in de natuur.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
Veel zwarte opalen die op Opal Auctions worden verkocht, zijn in waarde tussen 20 en 30% per jaar gestegen en sommige zwarte opalen ter waarde van $ 1000 per karaat zijn nu gestegen tot $ 3000 per karaat. Beleggers in black opal moeten altijd op zoek naar top-opalen met een zwarte basis.
Opaal ontstaat als opvulling van spleten of gaten in rotsen, maar ook bij vorming van fossielen. Kenmerkend is dat de steen veel water bevat. De steen is zacht als het net gedolven wordt, maar verhardt snel aan de lucht. Opaal komt veel voor, maar slechts een klein deel is van edelsteenkwaliteit.
De term "Gilson opaal" wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar imitatie-opaal, opalen die niet alleen in het laboratorium zijn gemaakt maar mineralen bevatten die niet in echte opalen worden gevonden (mineralen zoals plastic in bijvoorbeeld Slocum-steen).
Opaalwit polycarbonaat, ook bekend als Lexan, wordt veel gebruikt als vervanger van glas in lichtbakken en reclameobjecten. Het kan ook in gebouwen, auto's, caravans en boten gebruikt worden als privacyglas. Opaalwit polycarbonaat is 28% lichtdoorlatend en verspreid het inkomende licht.
Boulder Opaal is een steen van vooruitgang, expansie en ontwikkeling. Het verheldert de aura en stimuleert genezing van gebieden waar de aura donker is, ook lijnt hij de meridianen uit en verbindt ze met de etherische lichamen.
Groene Opaal is een beschermende steen die je in contact brengt met de energie en liefde uit de natuur. Groene Opaal maakt vrolijk en bevordert het zelfgenezend vermogen. Groene Opaal is een beschermende steen en brengt je dichter bij de liefde voor alles wat de natuur te bieden heeft.
Oktober – Toermalijn/Opaal
Ook in oktober kennen we 2 geboortestenen. Toermalijn komt voor in veen breed scala aan kleuren waaronder roze, groen en mint blauw. De toermalijn staat bekend om de elegante kleurtonen en de prachtige schittering. Deze edelsteen is dan ook heel populair.
Opalen zijn niet erg hard: ze hebben slechts een hardheid van 5,5-6 op de schaal van Mohs.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Top 10 zeldzaamste edelstenen ter wereld
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Er bestaan echter ook mineralen die relatief veel giftige stoffen bevatten, zoals cadmiumerts, zwavel, cinnaber, realgaar en orpiment. Worden dergelijke mineralen ruw verkocht, dan zitten ze meestal in kleine doorzichtige doosjes. Want je kunt de ruwe stenen beter niet aanraken.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.