,,Ja, het is toegestaan om een kaaiman te hebben, zolang je met een document kunt aantonen waar het dier vandaan komt.
Het is ook niet mogelijk om een krokodil handtam te maken. Een krokodil die op vaste tijden gevoed wordt door dezelfde persoon zal daar wel enigszins aan wennen, maar altijd gevaarlijk blijven. Op een grote krokodillenboerderij kan er tegemoetgekomen worden aan de basiseisen die de dieren aan hun leefomgeving stellen.
Behalve in het koude noorden en in open zee. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je in Nederland een grote krokodil tegenkomt. Krokodillen leven alleen in Azië, Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika. Wel zijn krokodillen, alligators en kaaimannen in dierentuinen in Nederland te zien.
De breedvoorhoofdkrokodil is de kleinste echte krokodil en wordt daardoor ook wel dwergkrokodil genoemd. Ze zijn vooral actief gedurende nacht en jagen dan op kleine prooien in of bij het water. De breedvoorhoofdkrokodil is prachtig aangepast aan een leven in het water.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
De zeekrokodil is de gevaarlijkste krokodil die je kunt treffen. Daarmee vergeleken zijn de alligators in Florida echte watjes. Ze zijn verantwoordelijk voor heel wat meer doden dan haaien en kunnen enorm groot worden. Zeekrokodillen zwemmen ontzettend snel en kunnen ook in zoetwater voorkomen.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Je kunt in Nederland een krokodil of kaaiman als huisdier houden.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Over het algemeen vallen krokodillen echter geen mensen aan, en je bent alleen in gevaar als je te dicht bij de oever in de buurt komt. In Australië bijvoorbeeld, zijn fatale aanvallen van krokodillen zeldzaam, en is er meestal niet meer dan 1 dode per jaar.
In heel Europa leven in het wild geen krokodillen. Veel te koud. Krokodillen houden van warmte. In de natuur leven ze daarom meestal in tropische gebieden.
Veel huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en verschillende soorten vogels en vissen, koop je in een goede dierenspeciaalzaak. Je kunt ook terecht bij een fokker of kweker; de adressen kun je krijgen bij de rasvereniging.
's Werelds grootste krokodil
Volgens het Guiness World Record wordt de mannelijke zoutwaterkrokodil Cassius, die werd gevangen in de Finniss River, erkend als de grootste krokodil in gevangenschap. Deze 'saltie' is 5.48 meter lang en weegt maar liefst 968 kilo.
Het voedsel van de krokodillen
Ze eten insecten, vissen en kikkers. Als ze 1 jaar oud zijn moeten ze zelf kunnen overleven, anders worden ze door de andere krokodillen opgegeten. De grote krokodillen moeten dan ook weer voor andere babykrokodillen zorgen. De krokodillen groeien hun hele leven door.
Hun lijf kan allerlei lengtes hebben. Alligators worden 2 tot 4 meter lang. Ze kunnen maximaal 5,5 meter worden. Echte krokodillen worden meestal 1,5 tot 7,5 meter lang.
Als hij te warm wordt, gaat hij weer het water in om af te koelen. Als een krokodil z'n lichaamstemperatuur niet goed onder controle houdt, kan het eten in hun maag gaan rotten, en hier kunnen ze aan dood gaan. Een krokodil kan enkele weken of maanden zonder voedsel als het aanbod schaars is.
Enorme kaken
Een krokodil heeft een enorme kaak met superveel tanden! De krokodil drijft richting zijn prooi en valt hem razendsnel aan. Als hij beet heeft, slaat hij de prooi op het water en scheurt hem aan stukken. Want kauwen kan een krokodil niet!
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Onderzoekers van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee ontdekten tot hun verrassing dat krokodillen en alligators, in contrast met hun dikke, gepantserde huid, over zeer gevoelige tastsensoren beschikken.