Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere. Mensen die toondoof zijn weten dit niet.
Toondoofheid oftewel amusie, is een conditie van een persoon die muzieknoten niet van elkaar kan onderscheiden, meestal door het ontbreken van het vermogen om toonhoogten te onderscheiden.
Amusie is het ontbreken van muzikaal gehoor. Het verschijnsel komt voor in vele vormen, die niet noodzakelijk gelijktijdig voorkomen, zodat het met een gedeeltelijke amusie nog mogelijk is om een muziekbeleving te hebben.
Ritmegevoel is iets wat niet aangeleerd kan worden. Je moet een aangeboren talent voor ritmegevoel hebben anders wordt het nooit iets. Afrikanen hebben allemaal een beter ritmegevoel dan Westerlingen.
Moet jij grinniken als je iemand uit de maat ziet dansen, hoor je het meteen als een muziekinstrument niet helemaal goed gestemd is, en herken je een nummer vaak al bij de eerste tonen? Dan is de kans groot dat je een muzikaal type bent.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen.
Eén van de meest gestelde vragen aan de vocalcoaches van VocalCenter tijdens zanglessen is: “Kan iedereen zingen?” En het antwoord is eigenlijk simpel “JA, iedereen kan zingen”. Het hangt er alleen wel vanaf hoe hoog je de lat zelf legt om te zorgen dat je er altijd realistisch van kunt genieten.
Blijf vooral zingen
Sterker nog, ze trainen hun stem nog steeds met grote regelmaat. 'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben.
Vals zingen door toondoofheid
Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere. Mensen die toondoof zijn weten dit niet. Ze horen wel een verschil maar dit wordt anders verwerkt in de hersenen.
Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Waarom ga ik geeuwen tijdens het zingen?? Terwijl je zingt, zet de achterkant van de keel een beetje uit. Je zachte gehemelte gaat omhoog, trekt de spieren van je keelholte samen en duwt je strottenhoofd naar beneden. Als je het merkt, is dat precies wat er gebeurt als je begint te gapen.
1. Mad Word – Gary Jules. Dit lied is ideaal om mee te starten als zanger. Het gaat niet super laag of hoog en is daarom het perfecte lied om je stem te leren kennen.
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Wanneer je in borststem op volumineuze wijze gaat zingen zal je merken dat de klinkers 'oe', de 'u' en de 'o' vaak wat lastig te zingen is. Probeer om tijdens het zingen van hoge noten de zang zoveel mogelijk te laten klinken op een 'e' en 'a'. Zo zijn de hogere noten wat makkelijker te zingen.
Trek je schouderbladen licht naar elkaar toe bij hoge noten, alsof je iets zwaars optilt. Hiermee verminder je de druk op je stembanden. Observeer jezelf in de spiegel terwijl je zingt. Dit is een goede manier om jezelf bewust te maken van jouw onnodige spanning of juist onderspanning.
De kopstem of falsetto is een term uit de zangkunst die vrij algemeen wordt gebezigd maar waar veel verschillende definities en duidingen voor bestaan. Het betreft een manier van zingen waarbij hoge noten kunnen worden 'bereikt'.
Dit kan bijvoorbeeld omdat de bewegelijkheid van 1 van uw stembanden niet goed is, doordat u een bolletje (poliep) op uw stemband heeft of doordat uw stembanden (met de leeftijd) dunner zijn geworden. Als de stembanden onvoldoende sluiten, ontsnapt er valse lucht en is de stem hees of verliest de stem aan kracht.
Met Smule kun je met vrienden en fans over de hele wereld zingen en muziek maken. Zing karaoke, solo of in duet, met mensen over de hele wereld. Zing een duet met artiesten als Ed Sheeran en Luis Fonsi. Dans of speel mee met tophits.
Auto-Tune is een audioprocessor om de toonhoogte in zanglijnen en instrumentale muziek te meten en te veranderen. De software is oorspronkelijk ontworpen door Andy Hildebrand en ontwikkeld door Antares Audio Technologies om onzuiverheden in zangpartijen te verbergen of te corrigeren.
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.