Een apostrof, ook wel afkappingsteken of weglatingsteken genoemd, is een leesteken dat de uitspraak van een woord verduidelijkt of aangeeft dat een of meerdere letters van een woord zijn weggelaten. De apostrof ziet eruit als een hoge komma (').
De apostrof, het weglatingsteken of het afkappingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel (').
A. Het @-teken, te vinden bij het cijfer 2 op het toetsenbord. Het apenstaartje wordt gebruikt in e-mailadressen. Voor het apenstaartje staat de naam van de geadresseerde.
Een leesteken is een teken dat in tekst gebruikt wordt om de leesbaarheid te verbeteren. Soms geeft een leesteken ook aanwijzingen over de betekenis en uitspraak van de zin. De verzameling en het gebruik van leestekens heet interpunctie.
Je gebruikt een apostrof om verwarring over de uitspraak van een woord te voorkomen. Neem bijvoorbeeld het woord auto. In het meervoud schrijf je : auto's. De apostrof zorgt ervoor dat de uitspraak van de o gelijk blijft.
Om uitspraakproblemen te voorkomen worden trema's en apostrofs gebruikt. Een trema gebruik je om te voorkomen dat een woord verkeerd wordt uitgesproken.Een apostrof gebruik je:als weglatingsteken: 's-Hertogenbosch,'s avonds.
Een apostrof, ook wel afkappingsteken of weglatingsteken genoemd, is een leesteken dat de uitspraak van een woord verduidelijkt of aangeeft dat een of meerdere letters van een woord zijn weggelaten. De apostrof ziet eruit als een hoge komma (').
Diakritische tekens kunnen in verschillende talen een verschillende status hebben: Een letter met een diakritisch teken is een aparte letter met een eigen plaats in het alfabet van de desbetreffende taal.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Bij woorden die aan een andere taal zijn ontleend, mogen de accenttekens accent aigu (´), accent grave (`), accent circonflexe (^), en andere diakritische tekens zoals het trema (¨), de umlaut (¨) en de cedille (ç) ook bij hoofdletters worden gebruikt. De tekens geven aan hoe het woord uitgesproken moet worden.
Apenstaartje is de Nederlandse term voor het @ symbool, een karakter dat geen deel uitmaakt van het alfabet maar wel vaak gebruikt wordt voor internet toepassingen.
Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Met een puntkomma combineren we twee zinnen tot één langere zin. De puntkomma houdt het midden tussen de komma en de punt. Net als de punt sluit de puntkomma een zin af, maar tegelijkertijd maakt ze duidelijk dat er een nauwe band is met de volgende zin.
Een streepje op de e (é), ook wel een e met accent aigu genoemd, maak je door op je toetsenbord de hoge komma (de toets rechts van de dubbele punt en puntkomma) in te tikken en vervolgens de letter e in te toetsen. De e met een accent aigu (é) wordt soms onterecht de apostrof e genoemd.
Zet het citaat tussen dubbele aanhalingstekens, behalve als het citaat langer is dan 40 woorden. Als een citaat langer is dan 40 woorden, moet het citaat met een witregel gescheiden worden van de rest van je tekst. Ook plaats je het citaat dan in een gescheiden blok.
De eerste hoge komma die je plaatst krult spiegelbeeldig aan de tweede. De oplossing? Houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk twee keer op de hoge komma. Dan verschijnt het leestekentje in de gewenste uitvoering in je document.
Als een van de hoofdzinnen al een komma bevat is het beter om een puntkomma te gebruiken. Tussen hoofdzinnen met een nevenschikkend voegwoord (en, maar, want) gebruik je een komma. Een hoofdzin binnen een andere hoofdzin staat tussen twee komma's. Dit hoeft niet, want er kunnen ook –gedachtenstreepjes- gebruikt worden.
Na de komma komt altijd een spatie. Voor de komma juist niet. Behalve bij getallen: 12,25, 1,5, 3,65 enzovoort.
Een puntkomma staat – net als een punt – in principe tussen twee complete zinnen. Bij een komma geldt dat principe niet, maar een komma kán wel tussen twee zelfstandige zinnen voorkomen, en wel als er een heel nauw verband is: (10) We hebben een mooie zomer gehad, dat staat buiten kijf.
diakritische tekens (taalkundige term)
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt. Onder de naam van de overledene, voor de overlijdensdatum, zie figuur 1.
(alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.
Met een koppelteken verbind je een woord, een letter of een getal met een andere woord. Dit doe je om het woord makkelijker te kunnen lezen. Kijk bijvoorbeeld naar het volgende woord: stage-uren. Zonder een koppelteken moet je drie keer kijken wat er nou eigenlijk staat: stageuren.
Het Engelse woord voor apostrof is “apostrophe”. Net als in de Nederlandse taal wordt een apostrof in het Engels gebruikt voor bezitsvormen. Ook wordt de apostrof in het Engels vaak gebruikt om twee of meer woorden samen te trekken: She's writing a paper.
De juiste schrijfwijze is baby'tje . Verkleinwoorden van woorden die eindigen op een y, krijgen een apostrof, als ze voorafgegaan worden door een medeklinker. Andere voorbeelden zijn: whisky'tje, hobby'tje, lolly'tje, pony'tje.