Om springrolls te maken heb je rijstvellen nodig. Week deze in (lauw) water tot ze zacht en transparant zijn. Tip: het water mag niet té warm zijn, anders worden de vellen fragiel en plakken ze harder.
Rijstvellen bereiden
Vul een schaal of diep bord tot halverwege met lauwwarm water. Week hierin een rijstvel 20 seconden en leg op een schone plank of werkblad. Als de rijstvellen aan de snijplank of het werkblad blijven plakken, leg ze dan op een schone, vochtige theedoek en werk snel.
Je kunt ze meteen zo rauw eten of even kort met wat olijfolie in de pan bakken.
Bewaren. Na opening op een droge plek bewaren.
Rijstpapier is kwetsbaar en gaat kreuken wanneer je erop schildert. De inkt en eventuele kleuren zakken weg in het papier en zijn fletser dan je verwacht. Opgeplakt rijstpapier is steviger, de kleuren worden weer duidelijk en het papier is weer glad. Het plakken is een vakmanschap op zich en vraagt veel ervaring.
Rijstpapier als basis voor crackers
Het is altijd lekker om een cracker als tussendoortje te eten. Als je een cracker maakt van rijstpapier dan is dit een lichte snack en veel gezonder dan een snack met suiker en/of vet. Zo'n rijstcracker, ook wel Vietnamese cracker genoemd, kun je prima zelf maken.
Helaas passen ze normaliter alleen niet zomaar in een ketogeen dieet. Waar normale loempia's altijd gemaakt worden van vellen op basis van tarwebloem, gaat dit bij een ketogeen dieet natuurlijk niet op.
De verpakkingen van de rijstvellen zien er altijd een beetje hetzelfde uit: transparant met een plaatje op de voorkant. Je hebt ze in verschillende formaten, dit waren de grootste die de winkel waar ik was heeft. Ze zijn er ook in het vierkant en in het heel klein.
De spring rolls kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. Ingevroren zijn ze 3 maanden houdbaar.
De originele knapperige spring roll komt uit China. De vulling is vaak een combinatie van garnaal, varken, taugé en kool en de buitenkant – gemaakt van bloem en water – wordt door het frituren superkrokant. Welke saus je erbij eet, verschilt per regio.
100 g bevat 329 calorieën.
Om rijstvellen te maken wordt een slurrie van rijstmeel, zout en water (tegenwoordig vaak met tapioca zetmeel voor extra elasticiteit) superdun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op een soort smalle brancards van grof gewoven bamboe. Vandaar het vaak fraaie ruitpatroon.
Rijstvellen bevatten per honderd gram redelijk veel koolhydraten (zo'n 8 gram). Maar doordat de vellen zo dun zijn en dus niet veel wegen, is het wel een prima slank alternatief voor wraps gemaakt van tarwe, die zo'n 50 gram koolhydraten bevatten. Rijstvellen bevatten bovendien weinig calorieën en zijn ook glutenvrij.
Spring Home Loempiavellen 40 Stuks bestellen? - Diepvries — Jumbo Supermarkten.
Een portie rijstpapier komt overeen met 20 gram.
Rijstpapier wordt gemaakt van onder andere rijstmeel, zout en water. Het deeg wordt vervolgens gestoomd en te drogen gelegd in de zon, zoals in deze video.
Koh Thai Rice paper for spring rolls bestellen | ah.nl.
Zijn rijstvellen (rijstpapier) glutenvrij? Ja. Rijstvellen (ook wel rijstpapier) zijn glutenvrij en bestaan voornamelijk uit rijstmeel en een klein beetje zout.
Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.