Feta kaas is een witte kaas uit Griekenland en is traditioneel gemaakt van schapen- en geitenmelk. De kaas heeft een romige pittige smaak en geeft zo elke maaltijd iets extra's. Het is een echte smaakmaker! Deze kaas is vegetarisch gestremd en E-nummer vrij.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Als er op de ingrediëntenlijst van jouw kaas staat dat het plantaardig stremsel of microbieel stremsel bevat is de kaas vegetarisch. Als er alleen stremsel op staat, kun je nooit zeker weten wat voor soort stremsel de kaas bevat.
AH biologische kaas wordt gemaakt van de lekkerste biologische koemelk, bereid met vegetarisch stremsel en heeft een mooie volle smaak.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier.Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Pesto wordt traditioneel gemaakt van olijfolie, basilicum, pijnboompitten en – komt 'ie – parmezaan. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, is dus traditionele pesto per definitie niet vegetarisch. Gelukkig zijn er al genoeg vegetarische varianten te koop, maar check altijd goed het etiket als je het zeker wil weten.
Wat is cheddar kaas? Cheddar is een wat pittige smakende harde kaas die van koemelk wordt gemaakt.
Galbani Mozzarella is een Italiaanse verse mozzarella met een heerlijk frisse, zachte smaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten. Geschikt voor vegetariërs.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
Sinds deze week liggen er weer een hoop nieuwe vegan producten in de schappen van de Lidl. Denk aan geraspte kaas, kaas plakken, haver fraîche en vegan yoghurt. Zo ver de informatie strekt blijven deze producten voorlopig in de schappen.
Feta. Als een echt kaasmerk zoals Dodoni het aandurft om een vegan product op de markt te zetten, weet je dat het goed zit. Hun Plant'd Greek White is een lekker stevige plantaardige feta, die wel wat aan schapenkaas doen denken.
Vegetariërs, opgelet!
Een product is vegetarisch wanneer het geen vlees en vis bevat en ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht, zoals gelatine, stremsel en vislijm. Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten.
Wat is Feta? Feta is een harde (en overigens ook witte) kaas die geproduceerd moet zijn in Griekenland. Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen.
Doordat ze geen dierlijke voedingsmiddelen eten, is het voor veganisten moeilijker om voldoende vitamine B12, ijzer, calcium en jodium op te nemen. Daarom moeten ze aandacht besteden aan goede eiwitcombinaties, voldoende energie innemen en ervoor zorgen dat ze genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
- Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis en eieren, maar wel zuivelproducten. - Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en zuivelproducten, maar wel eieren. - Pescotariër: eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.
Deze pittige saus lijkt een onschuldige smaakmaker voor vegetarische gerechten, maar niets is minder waar. Naast stroop, chilipepers, sojasaus, uien en knoflook staat ook ansjovis op de ingrediëntenlijst.Toch niet zo heel vegetarisch dus.
De pesto kun je het beste rauw eten (niet verhitten dus), anders gaan de positieve eigenschappen van de knoflook en andere kruiden verloren.
Pasta pesto is in de basis niet per sé ongezond, maar wordt het al snel door de ruime hoeveelheden olijfolie en Parmezaanse kaas, en het gebrek aan groenten. Dit recept gebruikt volkoren pasta voor extra vezels en bevat lekker veel groenten voor je dagelijkse portie vitamientjes.
Pollotariërs nemen vaak meerdere soorten gevogelte op in hun eetpatroon, zoals kalkoen en eend. Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groente, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met paddenstoelen en vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat 'groente' betekent.