Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
En dan blijkt dat feta boordevol goede stofjes zit! Feta is bijvoorbeeld rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren, allemaal stoffen die je lichaam hard nodig heeft. Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas.
Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig.
Een hele gezonde optie voor als je wilt afvallen is Hüttenkäse. Dit is een hele jonge kaassoort en bevat van alle soorten kazen het minste vet. Naast dat kaas vet is bevat het ook gezonde stoffen. Kaas zit bijvoorbeeld vol met calcium en vitamine B12.
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Fetakaas en roomkaas zijn beide verse smeuïge kazen, die niet of nauwelijks gerijpt zijn. Een andere benaming voor deze kazen is witte kaas. Mascarpone, ricotta, cottage cheese en mozzarella behoren ook tot het rijtje van verse kazen. Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen.
een Griekse kaas gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv. smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Deze witte kaas is de Hollandse versie van de bekende Griekse feta, maar wordt in het geheel van gepasteuriseerde schapenmelk gemaakt, waardoor deze een mooi zachte smaak, een hogere voedingswaarde en een fijnere vetstructuur heeft en bijzonder licht verteerbaar is.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Er zit 4,6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) feta, waarvan 3,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Afvallen met geitenkaas
Geitenkaas is ook een goede kaassoort als je wilt afvallen. Ook al bevat geitenkaas een redelijk hoog vetgehalte, je lichaam kan dit beter verteren dan gewone kaas. Geitenkaas bevat ook meer vitamines dan kaas gemaakt van koemelk.
Reststoffen belasten onze darmen en kunnen tot slijmvorming leiden. Deze reststoffen zijn beduidend lager bij geitenkaas, dan bij de kaas van de koe. Dat maakt ook dat je zonder problemen dagelijks geitenkaas kunt eten, wat je eigenlijk met kaas van de koe beter niet kunt doen.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).