Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloerafwerking niet een te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte de ruimte niet of te laat. De meest gebruikte en ook efficiënte vloerafwerking zijn plavuizen of tegels, maar ook bepaalde laminaatvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming.
Onder vaste meubels, zoals je keukeneiland en het aanrecht, moet je geen vloerverwarming leggen. “Beslis dus tijdig over de indeling van de keuken, liefst wanneer je installateur voor het eerst naar de werf komt. Verander je achteraf toch nog van gedacht, bijvoorbeeld door een krapper budget, communiceer dan op tijd.”
Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om 's nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Daarmee kun je gemiddeld 80 euro per jaar besparen. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat 's nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Allereerst zet je de thermostaat op een hoge temperatuur. Ongeveer 30°C is genoeg om de ketel voorlopig aan te houden. Daarna kun je de regelknop van jouw vloerverwarming een stukje openzetten. Deze regelknop zet je tussen de 20°C en 50°C.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Nadelen vloerverwarming
Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is.
Hoe lang gaat een vloerverwarming pomp mee? Een pomp voor de vloerverwarming gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Gelukkig is niet al te lastig om een circulatiepomp te laten vervangen. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het warme water door de vloerverwarming buizen stroomt.
Vloerverwarming maakt het mogelijk om over een aangenaam warme vloer te lopen. Daarnaast zorgt het voor een prettig binnenklimaat. Om de warmte van vloerverwarming zoveel mogelijk te behouden is isolatie bij vloerverwarming zinvol. Bovendien bespaart u met vloerverwarming isolatie aanzienlijk op de energiekosten.
Bij radiatoren moet het water ongeveer 65 graden zijn en bij vloerverwarming slechts rond de 40 graden. Ook dat scheelt je weer energie. In totaal levert die je een besparing op van 10 tot 15 procent ten opzichte van gewone radiatoren.
Zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren.
Dicht smeren met een flexibele tegellijm. Dicht smeren met een krimpvrije mortel. Elke vloer is anders maar over het algemeen worden de sleuven dicht gesmeerd met een flexibele tegellijm. Echter niet alle vloeren leveranciers geven hier de voorkeur aan, zij vinden een krimpvrije mortel geschikter onder hun product.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Doordat je vloerverwarming je huis kan verwarmen met een constante lage temperatuur, heb je veel minder energie nodig om een aangename warmte te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld 10 tot 15 procent bespaart op je stookkosten wanneer je dit vergelijkt met radiatoren.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller.
Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming? Globaal genomen varieert het verbruik van 0,05 kWh per m² tot 0,12 kWh per m². Het verbruik is afhankelijk van verschillende factoren.
Een defecte vloerverwarming kan veroorzaakt worden door twee factoren. Het kan een probleem zijn in de elektronica en dan kan een installateur de storing van de cv-ketel of warmtepomp verhelpen. Er kan ook sprake zijn van een lekkage en dan komt er meer bij kijken om de vloerverwarming te kunnen repareren.
Daarnaast kun je flink op de installatiekosten besparen door de vloerverwarming zelf aan te leggen. Lees hier hoe je het aanleggen van vloerverwarming aanpakt. Conclusie: vloerverwarming is duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik. Radiatoren zijn goedkoper in aanschaf, maar vaak duurder in verbruik.
Regelmatig wordt de vraag gesteld: “Maar is vloerverwarming dan ook geschikt om als hoofdverwarming te gebruiken?” Het korte antwoord is: ja, dat kan!
Niet zo gek, want er zitten veel voordelen aan vloerverwarming. Het verdeelt de warmte goed over de ruimte en je hebt een constante temperatuur in huis. Daarnaast creëert je zo meer ruimte doordat er geen radiatoren meer hangen. Bovendien is vloerverwarming, ten opzichte van radiatoren, 10 tot 15 procent zuiniger.
Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen (van bijvoorbeeld 16 graden).
Het is niet aan te raden om de stekker van de vloerverwarming er voor langere tijd uit te trekken. Wanneer het water in de leidingen van de vloerverwarming langdurig stil staat is er kans op kalkvorming in de leidingen. Hierdoor kunnen leidingen dichtslibben.