Algemeen. Een vergunning is een beschikking die bepaalde activiteiten of handelingen toestaat, die zonder deze beschikking niet zijn toegestaan.
In het bestuursrecht: Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning. In het civiele recht: een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift. Een uitspraak in een procedure die begint met een dagvaarding, heet een vonnis.
Vraagt iemand een vergunning aan en wordt die toegekend, dan is dit een beslissing voor een individu. Je spreekt in deze situatie van een beschikking. Verstrekt de gemeente diezelfde vergunning aan een groep gevallen, dan is deze beslissing een besluit.
Besluit over vergunning ofwel beschikking
Een vergunning wordt verleend door middel van een besluit van een bestuursorgaan ofwel een begunstigende beschikking (art. 1.3 Awb). Daarin is omschreven de activiteiten of handelingen die een bestuursorgaan toestaat, en die zonder deze beschikking niet zijn toegestaan.
Een besluit van algemene strekking is dus een besluit dat voor meerdere personen in het algemeen geldt. Een beschikking is niet van algemene strekking, maar wordt genomen in een individueel geval, met betrekking tot bepaalde personen en concrete gevallen.
Een beschikking is een besluit welke specifiek gericht is op een zaak of op een persoon en kan daarnaast op aanvraag worden afgedragen door een bestuursorgaan. Een afwijzing is op zichzelf een beschikking als er sprake is van een aanvraag die wordt afgewezen.
De enkele mededeling van het bevoegd gezag dat de activiteit vergunningsvrij is, is geen besluit.
Als een burger of bedrijf een bepaalde bouwactiviteit wil ontplooien, vraagt hij aan het bevoegd gezag of daarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk is. In principe is de reactie van het bevoegd gezag op deze vraag géén besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Intrekking van een besluit door de overheid
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken.
Voor de goede orde: een bestemmingsplan is een besluit van algemene strekking en geen beschikking. Daarom kan de gemeenteraad niet van rechtswege dwangsommen verbeuren (vgl. artikel 4:17 Awb).
Wat is een beschikking? Een beschikking is de uitspraak in een verzoekschriftprocedure. Aan het eind van deze bijzondere procedure wordt bij de rechtbank, in hoger beroep en in cassatie uitspraak gedaan in een beschikking. Inhoudelijk is een beschikking aan dezelfde eisen onderworpen als een vonnis.
Dit type bindend besluit van de Europese Unie i, dat sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i niet meer wordt toegepast, bevatte regels voor individuele burgers, organisaties of lidstaten. Degenen voor wie de regels gelden, moesten afzonderlijk in de beschikking worden genoemd.
Belang beschikking
Een beschikking geeft burgers rechtsbescherming. Alleen met een beschikking kan je in bezwaar en beroep gaan, kan je de gemeente vragen het besluit nog eens te heroverwegen, en kan je als je het alsnog niet met de gemeente eens bent, de onafhankelijke rechter vragen daar naar te kijken.
Ja, dat kan.U kunt schriftelijk in één beroepschrift tegen meerdere beschikkingen in beroep gaan.
Bij een vrije beschikking moet de rechter de vrije bevoegdheid van het bestuursorgaan respecteren. De rechter gaat dan marginaal toetsen en kijkt alleen of het bestuursorgaan het besluit in redelijkheid heeft kunnen nemen. Mogelijkheid van het bestuur om voorschriften bij een vergunning op te leggen.
Als bij de gemeente een aanvraag voor een reguliere omgevingsvergunning is ingediend, moet het bevoegd gezag binnen een bepaalde termijn daarop een besluit nemen. Als men niet op tijd beslist, kan dit betekenen dat een vergunning van rechtswege wordt verleend.
Een omgevingsvergunning is de officiële toestemming van een overheidsinstantie aan burgers, bedrijven en andere overheden om bepaalde activiteiten te verrichten in de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld: voor het bouwen van een bouwwerk. het wijzigen van een rijksmonument.
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.
Het niet of niet tijdig nemen van een ambtelijke beslissing wordt niet met een besluit gelijkgesteld zodat daartegen geen bezwaar en beroep openstaat.
Wie beslist over de vergunningaanvraag? Het bestuursorgaan dat gerechtigd is om de vergunning te verlenen, wordt ook wel bevoegd gezag genoemd. Voor elke omgevingsvergunning bestaat er slechts één bevoegd gezag. Deze beslist op elke aanvraag die betrekking heeft op het vergunningplichtige project.
De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar (GSA) adviseert het college van burgemeester en schepenen bij het nemen van beslissingen over vergunningsaanvragen en zorgt voor een aantal procedure afhandelingen.
Beslissen en besluiten zijn synoniemen, maar kunnen niet altijd door elkaar gebruikt worden. Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
Indien de beslissing het element van rechtshandeling mist, door bijvoorbeeld een afwijzing te zijn van een op een besluit van algemene strekking gerichte aanvraag, dan is het geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Een beschikking is een rechterlijke uitspraak gedaan in een verzoekschriftprocedure (niet te verwarren met een vonnis, hetgeen een uitspraak in een dagvaardingsprocedure is).