Wat gebeurt er als je liegt tegen de politie?

Liegen tijdens het verhoor bij de politie is niet strafbaar. Wel is het zo dat, wanneer later blijkt dat u tijdens het verhoor bij de politie hebt gelogen, uw verklaring als zelfstandig bewijsmiddel tegen u kan worden gebruikt. Dit heet ook wel een 'kennelijk leugenachtige verklaring'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat gebeurt er als je liegt in de rechtbank?

Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed. Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting). Maar als iemand het erg bont maakt kan dat oplopen tot 6 jaar cel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wat gebeurt er als je niet komt opdagen bij een verhoor?

Het weigeren van een politieverhoor kan wel gevolgen hebben. Nadat u weigert om op uitnodiging van de politie te verschijnen voor het politieverhoor kan de politie toestemming vragen aan de officier van justitie om u buiten heterdaad aan te houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe lang duurt een overhoring?

Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom krijg ik een brief van de politie?

U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat gebeurt er na een arrestatie?

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag de politie wel en niet?

Strenge regels rond bevoegdheid

Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe weet je of je gezocht wordt door politie?

Verdachten die dringend gezocht worden door justitie, staan op een opsporingslijst. De Nederlandse opsporingslijst staat op de website van de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de politie je ouders bellen?

Je kunt bijvoorbeeld vragen of je met je ouders of advocaat mag bellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat zeggen tijdens verhoor?

Wanneer je naar het verhoor gaat vertel je jouw kant van het verhaal. Je vertelt wat je gezien, gehoord en ervaren hebt. Niets meer, niets minder. De politie zal dit opschrijven en jou vragen om de verklaring te ondertekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.eu

Wat komt er na een verhoor?

Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Heb je als getuige zwijgrecht?

Heeft een getuige zwijgrecht? Als de politie u als getuige vraagt om een verklaring af te leggen op het politiebureau, bent u hiertoe niet verplicht. Als de rechter u echter vraagt om te getuigen, bent u hiertoe wel verplicht. Voor een rechter heeft u dus in principe niet het recht om te zwijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Wat is categorie 4 politie?

Categorie IV: Verhoor als verdachte die van zijn vrijheid werd beroofd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advo-recht.be

Wat is categorie 3 politie?

De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Deze beschrijving maakt dus duidelijk dat degene die verhoord wordt, verdachte is van een misdrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bartbleyaert.be

Hoe praat je tegen een rechter?

Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op actio.nl

Hoe lang duurt een zitting?

De duur van de zitting hangt helemaal af van de omvang van uw dossier (in sommige gevallen gaat het om tientallen ordners), de ingewikkeldheid van uw zaak, het aantal (mede)verdachten en uw proceshouding als verdachte. Sommige zittingen zijn in tien minuten voorbij, andere zittingen duren meerdere dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Hoe weet je of iemand is opgepakt?

Bel de lokale politie.

Sommige politiebureaus hebben een specifiek telefoonnummer dat je kunt bellen om erachter te komen of iemand gearresteerd is. Als je dit nummer niet kunt vinden kan de persoon aan de lijn van het algemene niet-noodnummer je vertellen wat je moet doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Hoe weet je of je verdachte bent?

Verdachte zijn betekent dat er een redelijk vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd, zoals vermeld in artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering. Het feit dat de politie een onderzoek tegen u is begonnen kan betekenen dat u al verdachte bent, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrecht-advocaat.nl

Hoe ziet een politie verhoor eruit?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat mag je zeggen tegen de politie?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Waar krijg je 12 jaar celstraf voor?

Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoelang kan een 16 jarige vast zitten?

Wat zijn de maximale straffen in het jeugdstrafrecht? Bijbehorende inhoud is onzichtbaar, klik om te lezen. De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wat kan de politie zien op je telefoon?

De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple. Of het gekoppelde telefoonnummer volgen. Opsporingsdiensten kunnen software kopen die mobiele gebruikers 'onzichtbaar' volgen en hun locatie achterhalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bestand.info

Kan de politie mijn bankrekening zien?

Politie kan straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens opvragen. De politie, het openbaar ministerie, de Belastingdienst en andere opsporingsdiensten kunnen straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens bij banken opvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op security.nl

Hoe lang bewaart de politie een melding?

Daar zijn verschillende termijnen voor. Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Populaire vragen