Een dagbehandeling is een intensief programma dat bestaat uit bijvoorbeeld groepsgesprekken (met 8 tot 10 cliënten) die inzicht geven in jou als persoon, mindfulness, systeemtherapie en psychomotorische therapie. Ook heb je een keer in de week een individueel gesprek met jouw vaste behandelaar.
U kunt voor een dagbehandeling opgenomen worden in verband met een onderzoek, behandeling, infuus of een operatieve ingreep. Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en ontslagen.
Deeltijdbehandeling is een vorm van behandeling in groepsver- band. Een groep bestaat uit maximaal acht cliënten die drie maal een halve dag in de week bij elkaar komen onder begeleiding van een of twee hulpverleners. Het voordeel van een groep is dat cliënten met elkaar kunnen oefenen en van elkaar kunnen leren.
Het doel van klinische behandeling is om de klachten zodanig te verminderen en dragelijk te maken, dat je daarna weer je eigen leven kan oppakken, meestal in combinatie met een vervolgbehandeling. Een klinische opname schrikt mensen vaak af.
Dagbesteding, creatieve activiteiten, sportactiviteiten, inloop, workshops en individuele trajectbegeleiding zijn daarbij van groot belang. We bieden beschermde woonvoorzieningen, helpen met re-integratie en het opdoen van werkervaring bij een van onze bedrijven of partners.
Voor een opname in een ggz-instelling is een verwijzing nodig van de huisarts of de GGZ-behandelaar. Na verwijzing volgt een intake-gesprek bij de ggz-instelling. Bij dat gesprek wordt nog eens gekeken of een opname echt het beste is.
Grip Psychologe is in staat u te behandelen bij ingewikkelde aandoeningen, ook als er sprake is van meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Wij bieden hiervoor ambulante zorg, waarbij u in onze praktijk wordt geholpen en nadien weer naar huis kunt. Er worden onder andere de volgende aandoeningen behandeld: Angstklachten.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
We kijken naar jouw gedrag en klachten. We onderzoeken jouw lichamelijke gezondheid en als dat nodig is behandelen we ook lichamelijke ziekten. We geven je informatie over je psychische problemen en jouw behandeling. We helpen je om op een goede manier met moeilijke gevoelens of gedachten om te gaan.
Wie opgenomen wordt, verblijft dag en nacht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis (PAAZ) of in een kliniek. Dat kan een universiteitskliniek zijn of een ggz-instelling. De duur van een opname kan verschillen, variërend van enkele weken tot een jaar, met veel variaties daar tussenin.
Een dagbehandeling kan uit één of meerdere dagen/dagdelen bestaan. Bij meerdere dagen of dagdelen noemen we het ook wel deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling kan een opname vervangen of verkorten. U kunt ook deeltijdbehandeling krijgen ná een opname, om een terugval te voorkomen.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
Het is 5 dagen van 10 tot 16 uur of drie dagen van 10 tot 16 uur en dat 12 weken lang.
Waarom een dagbehandeling? Een dagbehandeling is een behandelvorm waarin je intensief aan de slag gaat met jezelf en jouw psychische probleem. Een dagbehandeling kan zeer effectief zijn wanneer je bijvoorbeeld helemaal bent vastgelopen in je leven, in je werk, in je relatie of op andere belangrijke momenten.
Wat is een dagopname? Een dagopname is een opname in het ziekenhuis die minder dan één dag duurt. U wordt 's ochtends of 's middags opgenomen en gaat dezelfde dag weer naar huis. Op die éne dag ondergaat u een medische behandeling zoals een operatie, een pijnbehandeling of een onderzoek.
Wanneer mensen opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Parnassia behandelt en begeleidt volwassenen met ernstige psychiatrische aandoeningen en ouderen met psychiatrische problemen of dementie. Parnassia helpt op een respectvolle en resultaat gericht manier bij het te boven komen van de gevolgen van hun aandoening. In Noord-Holland heette Parnassia voorheen Dijk en Duin.
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Wat zijn psychische klachten? Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd.