Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. En dat is hard nodig. Diverse voorbeelden van extreme hitte tot hevige watersnood laten zien dat klimaatverandering geen toekomstig probleem is, maar nu plaatsvindt.
Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.
Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.
Bij duurzaam ondernemen gaat het om het evenwicht tussen de 3 p's: people, planet, profit. Naast het maken van winst, heeft u ook oog voor mens, dier en milieu. Dit betekent dat u in uw bedrijfsvoering let op de gevolgen voor uw omgeving.
Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voldoet aan de eisen van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Simpel gezegd: we moeten zo met onze aarde omgaan dat de generaties na ons ook in hun behoeften kunnen voorzien.
Duurzame oplossingen zijn er om verspilling te beperken door goedkopere en zuinigere alternatieven te gebruiken. Het voorkomen van verspilling geldt voor investeringen en voor energiegebruik. U krijgt dus waar voor uw geld en zoveel mogelijk energiebesparing.
In een duurzaamheidsbeleid beschrijft jouw organisatie doelen rondom het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Dit soort doelen hebben vaak betrekking tot het doorvoeren van energiebesparende maatregelen en het verminderen van CO2-uitstoot.
Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Duurzaamheid is dé megatrend voor de komende decennia. Toenemende schaarste van bijvoorbeeld grondstoffen en olie alsook de beschadiging van milieu en de gevolgen van klimaatverandering vertalen zich steeds concreter in zowel kansen als extra lasten voor uw organisatie. Consumenten gaan steeds meer voor duurzaam.
Een gezonde, groene en klimaat adaptieve leefomgeving waar mens en natuur in kunnen floreren.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).
Deze drie aspecten zorgen de basis voor de 3 P's: People, Planet & Profit.
“Duurzaamheid komt van het Engelstalige concept sustainable development. In 1980 verscheen voor het eerst een beleidsdocument over natuurbescherming waarbij het woord zelfs in de ondertitel stond. In die tijd werd duurzaamheid dus met name gebruikt in de context van natuurbescherming en biodiversiteit.
Essentie van duurzaamheid is dat de aarde niet wordt uitgeput en ook voor toekomstige generaties bewoonbaar is. Wanneer gesproken wordt over duurzaamheid voor bedrijven, dan hebben we het over termen als 'duurzaam ondernemen' en 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)'.
Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen. Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen: het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd. het heeft minder grondstoffen nodig.
Milieuvervuiling is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor het ecosysteem. De voedselproductie komt in veel gebieden in gevaar door verwoestijning, (extreme en toenemende) droogte, overstromingen en ontbossing. Dit zijn allemaal ernstige gevolgen van het menselijk handelen.
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw.
Duurzaamheid is cruciaal voor het behalen van de doelen, en dit gegeven hoor je steeds meer. Overheden en gemeentes hebben groene bedrijven ook hard nodig, en daarom worden steeds meer regels hierop afgesteld. Duurzaamheid is dus belangrijk voor zowel de toekomst van jouw onderneming als die van de planeet.