Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen.
Theelichtjes slecht voor gezondheid
U ademt de fijnstof en gassen in die vrijkomen bij het branden van theelichten. Aan de roetdeeltjes zitten zogenaamde pak's vastgeplakt, dat zijn dezelfde schadelijke kankerverwekkende stoffen die ook in sigarettenrook zitten.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.
Zorg er voor dat de kaars stevig en (kaars)recht staat, op een stevige ondergrond. Ook moet de kaars bijvoorbeeld niet op de hoek van een tafel staan, dit kan er voor zorgen dat de kaars makkelijk omvalt.
Kaarsen en waxinelichtjes zijn gezellig in huis, maar ze kunnen ook brand veroorzaken! Kleding kan vlamvatten als je te dicht langs een kaars loopt. Ook kan er brand ontstaan wanneer de kaars te dicht bij brandbare materialen staat, zoals gordijnen.
Theelicht ook wel waxinelicht genoemd, word veelal gebruikt om voedsel en thee warm te houden. Een theelicht is ontworpen om lang te branden en niet om veel licht af te geven. Een standaard waxinelichtje brand zo ongeveer 4 a 5 uur.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Productbeschrijving. Waxinelichtjes zijn zomer en winter onmisbaar in huis en in de tuin, zowel voor de gezelligheid als voor het verwarmen van een rechaud bijvoorbeeld. Deze theelichtjes gaan gemiddeld 10 uur mee.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Sojawaskaarsen zijn gifvrij en milieuvriendelijk. Ze zijn 100% plantaardig en bevatten 0% gifstoffen. Daarnaast gaan sojawaskaarsen veel langer mee dan goedkope, giftige (geur)kaarsen. Want ze branden wel circa 40-45 uren.
Echt goede kaarsen hebben minimaal 20 branduren. Waxinelichtjes, die slechts enkele uren halen, kunnen dan ook niet beschouwd worden als kwalitatief goede kaarsen. Veel kaarsen die als budgetkaars bekendstaan, komen vaak niet eens aan tien branduren in totaal.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
'Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Bij zaken als Blokker, Hema of Trekpleister krijg je er honderd voor soms minder dan 3 euro. Ze branden meestal vier uur, soms iets minder lang. Maar er zijn ook heel wat mensen die graag wat meer geld besteden aan hun theelichtje. Ze kiezen voor een kleur, of nemen waxinelichtjes met een geurtje.
De bakjes van de waxinelichtjes worden eerst ontdaan van het kaarsvet, dat hergebruikt wordt. Daarna gaan de bakjes naar een oud ijzerhandelaar, die ook de kroonkurken afneemt. Van de opbrengst van het 'afval' financiert Hans Rijnders diverse projecten welke ten goede komen aan ouderen en mensen met een beperking.
Als veel theelichtjes dicht opeen branden, bereikt het waxine al snel het smeltpunt van 60 graden, waarbij de waxine vloeibaar wordt. Als de temperatuur oploopt tot 370 graden Celsius, wordt het waxine gasvormig en kunnen grote steekvlammen ontstaan.
De naam is samengesteld uit Engels wax 'was' (bijenwas als grondstof, bijv. van kaarsen), zie → was 1, en het voor chemische stoffen veelgebruikte achtervoegsel -ine, zie bijv. → vaseline.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.