Een warmtepompdroger doet er gemiddeld 120 minuten over om je wasgoed te drogen. Ten opzichte van een andere soorten wasdrogers is een warmtepompdroger de minst snelle wasdroger. Een snelle warmtepompdroger droogt in een kortere tijd dan deze gemiddelde droogtijd.
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Warmtepompdroger: droogt minder snel
Een A+++ warmtepompdroger met 8 kilo vulgewicht doet gemiddeld 2 uur en 3 kwartier over het drogen van een volle trommel was. Dit is een half uur langer dan bij een condensdroger. Onthoud wel dat je wasgoed met een warmtepompdroger langer mooi blijft en je veel energie bespaart.
Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
De voornaamste reden voor het langer drogen is de lagere temperatuur waarmee de warmtepompdroger het wasgoed droogt. De temperatuur van de opgewarmde lucht is gemiddeld 20 graden kouder dan bij een condens droger. Dit heeft veel voordelen, bijna alle soorten kleding kunnen in de droger bij elkaar.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Een volgeladen warmtepompdroger met een vulgewicht van 8 kilogram en een energielabel A+++ zal er ongeveer 2 à 3 uur over doen om de droogcyclus te voltooien, terwijl een condensdroger hier 1,5 à 2,5 uur over doet. Ondanks dat de programma's langer duren, heeft dit wel twee grote voordelen.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog.
Van de 120 geteste modellen binnen de categorie warmtepompdrogers, is een machine van AEG de Beste uit de Test. De Beste Koop is een model van Beko. Deze droger van AEG is in twee varianten verkrijgbaar. Naast dit model is er ook een iets duurdere variant met een groter bedieningsscherm en bediening via de app.
Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Ten eerste: maak de droger schoon. En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Wanneer het wasgoed in uw droger niet goed droog wordt, maar wel erg heet, is er vaak een sensor vervuild. Wasdrogers meten door middel van een vochtmeting het huidige restvocht in de droogfase. Wanneer u klachten krijgt is de sensor vervuild.
Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon.
Zo kijk je bijvoorbeeld naar het vulgewicht, energieverbruik, geluidsniveau en de bouwkwaliteit. Zorg er altijd voor dat je het juiste vulgewicht kiest, zodat je al je natte was in één keer droogt. Om energiezuinig te drogen en je kleding te beschermen, kies je voor een warmtepompdroger.
Een warmtepompdroger is wel duurder in aanschaf. Het is afhankelijk van het aantal droogmomenten wat de terugverdientijd is. Gemiddeld verdien je de droger binnen 6 tot 7 jaar terug. De warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee.
Beste uit de Test: AEG T9DEN87CC
Deze AEG T9DEN87CC is een recente wasdroger, maar is moeilijk verkrijgbaar en regelmatig uitverkocht. Maar als je hem te pakken krijgt, heb je wel een machine die goed scoort op energiezuinigheid en gebruiksgemak. Hij haalt ook een ruime voldoende op droogsnelheid.
Wat meer over Beko
Vooral de Beko wasdrogers kunnen zich meten met de vaak veel duurdere Miele, Bosch en AEG apparaten. Zo is de Beko DPU 7380 X al lange tijd de beste koop van de Consumentenbond en ook nog eens een van de goedkoopste 7 kilo warmtepompdrogers. Het is een uitblinker als het om nauwkeurig drogen gaat.
Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten en kapot gaan.