Een mee-eter kan dus worden gezien als de voorganger van een echt puistje.Een mee-eter kan een wit of zwart puntje hebben. Vandaar noemt men mee-eters met een zwarte kop ook wel blackheads en mee-eters met een witte kop whiteheads, . Om deze redenen worden de onzuiverheden mee-eters genoemd.
Een mee-eter (medisch: comedo, van Latijn: com: mee, edo: eten) is een ophoping van hoorn gemengd met talg in de uitmonding van het haarzakje. Ze zijn kenmerkend voor de aandoening acne vulgaris.
Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. Ze kunnen ook voorkomen op je lip, voorhoofd, kin of wangen.
Mee-eters in het kader van acne kunnen verdwijnen wanneer ook het acne verdwijnt. Maar soms kunnen mee-eters een levenslange kwaal zijn. Het regelmatig laten verwijderen met lokale methoden is dan het beste advies.
Mee-eters, een andere naam voor verstopte poriën
Mee-eters ontstaan door verstopte haarzakjes. Deze zakjes bevatten haar en een talgklier die talg produceert om de huid zacht te houden. Wanneer dode huidcellen en talg zich verzamelen, ontstaat er een 'verstopping'.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Risico van mee-eters uitknijpen
Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
Breng water aan de kook in een pan, haal het van het vuur en leun 10 minuten over de pan. Hierdoor zetten de poriën uit en kunnen de zwarte puntjes gemakkelijk verwijderd worden. Het volstaat de comedonen uit te drukken met je vingers gewikkeld in papieren zakdoekjes.
Was je gezicht en breng de tandpasta aan.
Doe dit zoals je normaal ook doet. Breng een laagje tandpasta aan op de plekken met mee-eters, zoals je neus en je kin. Laat de tandpasta helemaal opdrogen en wrijf het dan voorzichtig over je huid om de mee-eters uit je poriën te verwijderen.
Kleine zwarte puntjes meestal rond de neus die ook wel blackheads worden genoemd. Deze blackheads komen vanzelf en als je ze niet verwijderd kunnen ze jarenlang blijven zitten. Het zijn eigenlijk verstopte poriën en deze comedonen kunnen zowel zwarte blackheads of witte whiteheads zijn.
Open comedonen of 'black heads'
Zwarte mee-eters komen veel voor op plaatsen waar de poriën grover zijn, zoals op en naast de neus, boven de wenkbrauwen en op de kin. Ze komen ook voor op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen. De meeste mensen hebben wel een aantal black heads.
Acne betekent jeugdpuistjes. De puistjes zitten in het gezicht, op de rug, op de borst, of op de schouders. De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als deze kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes.
Deze verstopte poriën kunnen vaak weinig kwaad. De witte mee-eters hebben een witte kop, die vaak alleen goed te zien is wanneer de huid wordt strak getrokken. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken als deze er niet tijdig worden uitgehaald, waarna er een rode puist ontstaat.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Zwarte puntjes ontstaan door verstopte poriën. Ze bevinden zich net onder de oppervlakte van de huid en zien eruit, zoals de naam doet vermoeden, als zwarte puntjes in je porie. In tegenstelling tot bij normale puistjes is deze ophoping open, waardoor de porie zwart wordt wanneer de huid in aanraking komt met lucht.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Een simpel trucje is om tandpasta op de puist te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat je puist zal uitdrogen. Zinkzalf is ook een goed middel om van die vervelende puist af geraken. Zinkzalf zorgt ervoor dat je poriën kleiner worden en je huid gladder wordt.
Talgdraadjes komen van nature voor in de huid en ze hebben wat weg van haartjes. Ze hebben een speciale taak: de doorstroom van talg in je poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.