Door rattengif wordt de bloedstolling verstoort, hierdoor kan een levensbedreigende situatie ontstaan. Neem daarom contact op met uw dierenarts als uw hond of kat ratten- (of muizen-) gif op heeft gegeten.
Symptomen vergiftiging kat door rattengif
Deze treden op na ongeveer 1 tot 5 dagen na inname. Het gaat om de volgende symptomen: Blauwe plekken of wondjes houden langer aan.
Het wordt vaak door het waterschap of door boeren en eigenaars gebruikt voor de bestrijding van ratten en muizen. Ondanks dat ze proberen het goed te verstoppen, wordt het vaak gevonden door de dieren. Rattengif is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor uw huisdier.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
De meest voorkomende verschijnselen bij vergiftigingen zijn maagdarmklachten en hersenverschijnselen. Daarnaast kan er orgaanschade ontstaan, en er zijn symptomen die specifiek zijn voor bepaalde gifstoffen. Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn.
Behandeling vergiftiging bij katten
Bij een vermoeden van vergiftiging bij uw kat vraagt de dierenarts u of u enig idee heeft wat de kat heeft gegeten. Daarna krijgt uw kat speciale tabletten waardoor het moet overgeven. Aan de hand daarvan bepaalt de dierenarts wat er verder gaat gebeuren.
Als je specifiek ziet dat je kat rattengif heeft gegeten is het best zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Zo kan er een kuur met tabletten de gevolgen van de opname van het gif voorkomen. Vaak echter zijn de verschijnselen in de vorm van inwendige bloedingen al aanwezig.
Wilde knaagdieren dragen het virus bij zich. Zij worden er niet ziek van, maar kunnen het wel doorgeven aan andere dieren en mensen. Katten kunnen wel ziek worden, ze krijgen dan huidafwijkingen en soms koorts en sloomheid. Besmettingen bij mensen komen bijna niet voor.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Uw kat laat zich bijvoorbeeld niet meer graag aanraken of komt juist ineens heel erg vaak om aandacht vragen. Uw kat kan bijvoorbeeld ook ineens defensief worden, oftewel ruzie zoeken met andere huisdieren. Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren.
Toxiciteit. De LD50 (dosis waarbij 50% van de honden sterft) heeft een range die gaat van 0.25 mg/Kg voor brodifacoum tot 50 mg/Kg voor difenacoum. Voor een hond van 20 Kg met een concentratie van 0.005% actief product komt dat bijvoorbeeld voor brodifacoum overeen met 100 gram lokaas.
Rattengif -rodenticide- is een verzamelnaam voor verschillende soorten gif bedoeld om ratten en muizen te doden. Het rattengif is smaak- en reukloos en heeft een uitgestelde werking. Ratten zijn door hun eetgewoonten lastig te doden met gif.
De rat zal na ongeveer 4 tot 14 dagen (2 à 3 opnames) doodgaan door inwendige bloedingen.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Aanleiding van de wijziging in de wetgeving is dat sommige soorten muizengif een lange en pijnlijke dood met zich meebrengen.Daarnaast is het risico op doorvergiftiging hoog en wordt muizengif door particulieren vaak verkeerd gebruikt. Vanaf 1 januari 2023 wordt anticoagulantia niet meer toegelaten.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Er zijn speciale geurtjes, bijvoorbeeld in sprays, op de markt die claimen katten weg te jagen. “Dat is niet zo heel erg effectief”, oordeelt Kraa. “Als het een keer regent, is het weg.” Toch kunnen geuren wel helpen om een tuin onaantrekkelijk te maken. Aan citroengeur hebben de dieren volgens Kraa een hekel.
Is mijn kat gezond? U kent uw kat goed in al zijn gedragingen, zijn eet- en drinkgewoontes en sociale contacten. Wanneer daar veranderingen in komen, zijn die in het begin soms maar gering en in veel gevallen gaan ze na een paar dagen weer over. Maar als ze blijven of verergeren, kan het goed zijn dat uw kat ziek is.
Katten kunnen gelukkig niet besmet worden. Honden krijgen de ziekte van Weil via in de vrije natuur levende dieren, vaak via ratten. Knaagdieren zijn drager van de bacterie. Die is te vinden in hun urine maar ze worden er zelf niet ziek van.
Gaten en kieren dichten
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
Rattengif komt onbedoeld ook voor in veel wilde vogels en zoogdieren. Dat geldt vooral voor knaagdiereters zoals steenmarter, steenuil, vos, bunzing, kerkuil en buizerd.Ook de vogeljagende havik en sperwer scoren hoog. De doorvergiftiging van rattengif is nog steeds groot.
Over het algemeen ziet rattengif eruit als blauwe, groene of roze zaadjes. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten gif die als doel hebben ratten te bestrijden. Voor dieren is het een zeer gevaarlijk gif, omdat het smaak- en reukloos is.
Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat. Honden reageren meestal minder, maar ook deze kunnen vergiftigd worden door paracetamol.