Vanaf: € 3,50. 50 Gram 180 Gram 500 Gram 1 KG.
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig. Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
Er zitten veel mineralen in; honderd gram pijnboompitten bevat ruim de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan en koper. Ook bevatten pijnboompitten een flinke dosis fosfor, ijzer, magnesium en zink. In mindere mate zitten er kaliumzouten in. In pijnboompitten zitten relatief veel proteïnen.
Hoe vervangen we pijnboompitten? De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten.
Doordat deze oogst erg arbeidsintensief is en de bomen traag groeien, is de prijs van pijnboompitten hoog. Wat is de houdbaarheid van pijnboompitten: Bewaar de pijnboompitten op een koele, droge plek en niet in direct zonlicht, in een gesloten verpakking. Zo zijn ze wel 12 maanden houdbaar.
Pijnboompitten zijn als ze geroosterd zijn veel lekkerder van smaak. Ongeroosterd zijn ze namelijk smaakloos en flauw. Door de pitten te roosteren krijg je een mooie, egale bruining. Wel moet je goed op blijven letten, want soms zit er maar een minuut tussen ongaar en verbrand.
Zet het vuur middel-laag en doe de pitten in de pan. Schud de pan regelmatig, zodat de pijnboompitten aan alle kanten geroosterd worden. Blijf dit doen totdat de pitten licht van kleur beginnen te veranderen. De pitten gaan van blank, naar bruin en daarna, wanneer je niet oplet, ook heel snel naar zwart (verbrand).
Door de combinatie geven de pompoenpitten iets extra aan deze gerechten. Pompoenpitten zijn ook erg lekker in pesto. Je vervangt dan de pijnboompitten door pompoenpitten.
De pijnboompit is het zaad van een den (Pinus). Er zijn ongeveer twintig dennensoorten waarvan de zaden groot genoeg zijn om geoogst te worden voor de verkoop. De pitten die in de handel zijn komen van vier verschillende dennensoorten.
Pijnboompitten zijn heerlijk in een salade, op je carpaccio of in een quiche. Maar wist je dat er ook een flink nadeel kan zitten aan het eten van deze multi-inzetbare pit? Je zou namelijk goed moeten kijken waar de pitten vandaan komen.
Pijnboompitten zijn een enorm goede bron voor vitamine E. 100 gram bevat maar liefst 62% van de ADH! Vitamine E helpt je cellen gezond te houden omdat het fungeert als antioxidant in je lichaam. Daarnaast speelt het ook een rol in je celstofwisseling.
Vanaf: € 3,50. 50 Gram 180 Gram 500 Gram 1 KG.
De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam 'Pinus'. De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.
De bruine langwerpige zaadjes vallen dan als vanzelf uit de boom. Het is de kunst om de harde schil te verwijderen zonder dat je de zachte pijnboompit fijn drukt. Het is een tijdrovend klusje dat zelden met de hand gebeurt. Om de zaden zit ook een zwart poeder, je krijgt dus ook nog eens zwarte handen….
Hou de koekenpan scheef zodat de olie en de pitten goed gemengd worden. Tijdens het bakken continue de pitten omscheppen. Als de olie begint te borrelen, haal je de pan van het vuur. Laat de pitten nog 30 seconden in de olie staan, en laat de pijnboompitten daarna uitlekken op keukenpapier.
Ze tolereren ook vaak pijnboompitten, dat zijn geen noten maar zaden. Hoewel men kokosnoot een noot noemt, toleert de overgrote meerderheid van de nootallergische personen zonder moeite kokosnoot.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Een ongeroosterde pit is smaakloos en flauw, als je hem roostert krijgt diezelfde pit een notige en geroosterde (hehe) smaak. Door ze in de oven te roosteren krijg je de meest egale bruining. Feit blijft wel dat er soms maar een minuut tussen ongaar en verbrand zit, hou ze ook in de oven goed in de gaten.
Pijnboompitten kun je droog, en dus luchtdicht verpakt ongeveer 3 maanden bewaren. Bij voorkeur in een keukenkast, en donker bewaren. Eventueel kunnen de pitten ook ingevroren worden.
Reacties. Geoogst in landen als China, Italie. Ze halen de pitten uit de denneappels van een speciaal soort Dennenboom, geheten de Parasolden (Pijnboom) die groeien in zuidelijke landen.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buik- pijn, spugen, diarree. Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat benauwdheid, vermin- derd bewustzijn.