Alle vlaggenstokken worden geleverd in de diameter 30mm en zijn cilindrisch, wat betekend dat de stok over de gehele lengte dezelfde dikte heeft. De aluminium vlaggenstok is wit gepoedercoat. Dit om de weersomstandigheden in Nederland te kunnen weerstaan.
Kies de juiste maat voor cilindrische vlaggenmasten
De masten kennen een diameter van 60, 70 en 90mm. Hoe dikker de mast, hoe steviger deze is. Wij adviseren voor hogere masten een grotere diameter.
Houd als vuistregel aan dat de mast tussen een meter en een halve meter korter moet zijn dan de nok van het pand. Op die manier is de mast het mooist. De gemiddelde hoogte van een verdieping is 3,5 meter.
- Welke afmetingen vlag zijn er? Er zijn 8 soorten afmetingen, de meest voorkomende is 100x150cm voor een vlaggenstok voor aan de gevel. Voor de vlaggenmast wordt veelal 150x225cm(5/6 mast) of 200x300cm (7/8 mast) gebruikt.
Het formaat vlaggenstok
Bij een gemiddelde woning in Nederland volstaat een gevelstok van 2 meter. Dat klinkt misschien lang, maar dat valt reuze mee. Heb je veel ruimte om je huis of een groot huis? Dan kun je overwegen een langere vlaggenstok te bestellen, zodat de vlag goed opvalt.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Een vlaggenmast in een tuin van een particulier of bedrijf valt onder artikel 2, onderdeel 14 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Op grond van dit artikel is het toegestaan om één vlaggenmast (van maximaal 6 meter hoog) per erf zonder omgevingsvergunning te plaatsen.
[appellant sub 2] betoogt voorts dat de algemene vrijstellingsbepaling dient te worden aangevuld met de toevoeging van een minimumafstandsvereiste van 1,5 meter tussen een te plaatsen vlaggenmast en de erfgrens zodat op voorhand mogelijke hinder kan worden voorkomen.
Heeft u een bedrijf, dan plaatst u een vlaggenmast natuurlijk naast uw bedrijfspand. In dat geval mag u aanhouden dat de vlaggenmast een meter onder de nok moet komen. Een vlaggenmast bij uw pand bevestigt u doorgaans in de grond met een grondanker.
200cm vanaf de grond, maar kan ook net onder het raam van de 1e verdieping bevestigd worden houdt er dan wel rekening mee dat het raam open moet kunnen op de vlaggenstok in de houder te steken of gebruik een handy-stick om de vlaggenstok van de grond te bevestigen in de vlaggenstokhouder.
Om te beginnen bepaalt u de hoogte van de nok van uw woning. Trek hier een halve tot een hele meter vanaf. Dit is de ideale hoogte voor uw vlaggenmast. Een voorbeeld hiervan: uw nok van uw woning is 8 meter hoog.
De meestverkochte vlaggenmasten zijn 6, 7 of 8 meter in lengte, gemeten vanaf het maaiveld of trottoir. Wanneer de mast tussen een meter en een halve meter korter is dan de nok van het pand, dan komt de vlag en de mast het best tot zijn recht.
Voor een vlaggenstok voor achterop de sloep kan je de vuistregel gebruiken dat je vlaggenstok tussen de 10 en 18% van de lengte van je sloep bedraagt. Bij een zeilboot zijn de vlaggenstokken vaak 10% van de lengte van de boot. Heb je een motorboot dan heb je vaak twee vlaggenstokken.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
De algemene regel is dat bijgebouwen buiten de 4 meter hoger mogen zijn dan 3 meter mits zij dus aan specifieke regels voldoen. Deze regels hebben te maken met de dakvorm en de bouwhoogte ten opzichte van het erf van de buren.
Antennes tot 5 meter hoogte (inclusief drager) mogen geplaatst worden zonder omgevingsvergunning. Voorwaarde bij een gebouw is dat de antenne op minimaal 9 meter hoogte geplaatst wordt.
Voor een rechthoekige (landen)vlag is een houten vlaggenmast prima, maar wanneer u een baniervlag gaat voeren, is een aluminium of polyester vlaggenmast de logische keuze.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Rood-wit-blauw: de kleuren van de Nederlandse vlag. Rood (helder vermiljoen), (helder) wit, (kobalt)blauw. Het zijn de drie kleuren die samen ons nationale symbool vormen: de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.