Deze vind je in de biologische speciaalzaken en natuuurvoedingswinkels, boerderijwinkels en op boerenmarkten.
Het Demeter-keurmerk staat op biologisch-dynamisch geproduceerde eieren, en op andere producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het 'groene blaadje' ook op de verpakking van Demeter-producten.
Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Het keurmerk is genoemd naar godin Demeter uit de Griekse oudheid: de godin van groei en vruchtbaarheid.
Biologisch dynamisch wordt het in de volksmond genoemd, maar ook biodynamisch. De term 'biologisch' heeft te maken met het welzijn van de legkip en het biologische voer dat de kip krijgt. Een biologisch ei is een ei van een kip met een goed leven. Het is een kip die aandacht krijgt en veel zorg.
BIodynamische kaas
De melk is afkomstig van koeien met hoorns en wordt zo min mogelijk bewerkt, zodat het karakter en kwaliteit van de melk optimaal wordt behouden. De kaas is vegetarisch gestremd en bereid zonder chemische kleur-, geur- of smaakstoffen en zonder toevoeging van nitraat of salpeterzuur.
Wanneer op een product het Demeter-merk staat, voldoet dat product niet alleen aan de normen voor de biologische productiemethode, maar wordt daarnaast voldaan aan de normen voor biodynamische producten. In Nederland is de controle van deze normen in handen van de Stichting Demeter.
Biologische melk
Biologisch van Nederlandse bodem of biologisch dynamisch (Demeter of Zuiver Zuivel) zijn andere goede opties. Deze keurmerken stellen minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen wel veel meer buiten: minimaal 180 dagen, gemiddeld acht uur per dag.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Bij bio-eieren heeft alles te maken met de manier waarop de kippen leven en de diervriendelijke aanpak van de pluimveeboer: Iedere dag mogen de kippen vrij naar buiten, vanaf uiterlijk 11u tot zonsondergang. Daartoe zijn er voldoende uitgangen voorzien in de stal.
De biologisch dynamische zienswijze streeft ernaar om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vee diervriendelijk te behandelen.
Demeter-bedrijven
Deze vind je in de biologische speciaalzaken en natuuurvoedingswinkels, boerderijwinkels en op boerenmarkten. Je herkent de producten aan het Demeter-keurmerk.
Demeter (Oudgrieks: Δημήτηρ, Dêmếtêr) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was de dochter van Kronos en Rhea en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Demeter was de godin van de landbouw en de gewassen (op de eerste plaats van het graan). Ze wordt vaak afgebeeld met een korenaar in de hand.
Demeter-boeren voldoen altijd aan de richtlijnen voor biologische landbouw, maar gaan nog een stapje verder door alle natuurlijke facetten in acht te nemen. Producten kunnen dus wel een EKO-keurmerk hebben en geen Demeter-keurmerk, maar nooit andersom.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Volgens een woordvoerder zal FrieslandCampina de gestegen prijzen van niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld energie, cacao en vanille zoveel mogelijk doorberekenen aan zijn afnemers. Dat zijn onder meer de supermarkten. Het is uiteindelijk aan de supers zelf om hun prijzen in de schappen te bepalen.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
'Biologisch-dynamische melk is niet gehomogeniseerd. Met homogeniseren krijgen de melkvetbolletjes allemaal dezelfde grootte en gaat de natuurlijke oproming verloren. Door melk niet te homogeniseren, behoud je textuur in je melk en dat is belangrijk, een onderdeel van de smaakbeleving.
Homogeniseren is het proces van meer gelijke deeltjesgrootte te krijgen (of een meer homogeen mengsel) van substanties.
Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk.