Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden. Het is niet gebruikelijk om het wisselgeld te laten liggen.
De bezoekers van een restaurant laten het geld meestal niet op de tafel liggen. Mocht u een fooi willen geven, tel ongeveer 10 % bij de rekening op en rond af naar boven. Het is uw taak om tegen de bediening te zeggen hoeveel u precies wilt betalen.
In grote winkels of hotels zult u in veel gevallen met een creditcard kunnen betalen. Op andere plekken is dit echter vaak niet mogelijk, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Geld opnemen kan in Tsjechië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Kopje koffie: vanaf € 1,30. Biertje: vanaf € 1,80.
Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Voor een biertje (halve liter) betaalt u ongeveer 30 Kc. (ca. € 1.20). Een glas wijn kost ongeveer 35 Kc.
Diner voor twee met een aantal drankjes in een luxer restaurant kost zo rond de 2000 CZK of in een midrange restaurant tussen de 900 en 1200 CZK. Lunch in een kroeg kost zo'n 150 CZK per persoon en voor een speciaal menu in een goedkoop eettentje betaal je tussen de 60 en 100 CZK.
Pinnen en pinbetalingen Tsjechië
In Tsjechie zijn meer pinautomaten dan in Nederland, en u kunt ook gewoon pinnen met een Nederlandse bankpas. Ook in winkels kunt u gewoon met pinpas betalen. Let wel op, dat het verouderde Maestro systeem, dat nog veel in Nederland gebruikt wordt, op den duur verdwijnt.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK), de Koruna (Kč). Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas.
De meeste Tsjechen eten hun avondeten doordeweeks rond een uur of 19:00, omdat ze vroeg naar bed willen zodat ze de volgende morgen op tijd wakker en fit zijn om weer aan het werk te gaan. De meeste restaurants in de stad blijven wel langer open, de gemiddelde sluitingstijd licht rond 22:30 uur.
Het gemiddelde salaris in Tsjechië is ongeveer 32.000 CZK - 35.000 CZK (€ 1.250 - € 1.380) per maand. Dit fatsoenlijke salaris in combinatie met de lage kosten van levensonderhoud maakt Tsjechië een topbestemming voor expats en studenten van over de hele wereld.
Goed nieuws, want uit eten gaan in Tsjechië is nog steeds een stuk goedkoper dan uit eten gaan in Nederland. Net als dat de prijzen voor eten en drinken in de supermarkten een stuk lager liggen.
NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is. Creditcards worden door hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar zeker niet overal. Zorg dat je altijd wat contant geld hebt.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.