“Een goeie psychiater is iemand die naast je gaat staan.Iemand die wijs is, niet iemand die je pillen voorschrijft of met vragenlijstjes komt. Het is iemand die bepaalde gedachten of patronen die je hebt, kan loskloppen – meer een filosoof dan een psychiater dus”. Mijn ervaring is dat jij hier volledig aan voldoet.
Met Kiezenindeggz.nl kunnen patiënten en verwijzers (zoals bijvoorbeeld huisartsen) gemakkelijk op zoek naar een psychiater of psycholoog in de buurt. De website geeft informatie over de wachttijd per ggz-aanbieder, per type aandoening (bijvoorbeeld autisme, depressie) en de vergoeding voor een behandeling.
De Maastrichtse hoogleraar psychiatrie Jim van Os is voor de vierde keer verkozen tot beste psychiater van Nederland. Medisch magazine Mednet houdt elk jaar een intercollegiale verkiezing; aan medisch specialisten wordt gevraagd wie zij de beste collega vinden.
Opleiding psychiater
Om psychiater te worden, moet je eerst de opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze studie duurt zes jaar. Hierna kun je solliciteren voor de opleiding tot psychiater bij een ziekenhuis of een ggz-instelling. De opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar.
De consultaties bij de psychiater of psycholoog zijn op zelfstandige basis. Indien je voor een half uur op gesprek gaat bij: Een geaccrediteerde psychiater betaal je 51,30 euro. Een niet-geaccrediteerde psychiater betaal je 46,58 euro.
Psychotherapie bestaat doorgaans uit een reeks ontmoetingen, met een vaste regelmaat, tussen de cliënt en de psycholoog, therapeut of psychiater. Tijdens deze ontmoetingen heb je diepgaande gesprekken of doe je bepaalde oefeningen. In een aantal gevallen krijg je ook oefeningen voor thuis mee.
Duur van een gesprek
Een gesprek duurt doorgaans 45 of 60 minuten.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als de psycholoog een diagnose stelt waar medicatie voor wordt voorgeschreven, zoals autisme, ADHD, depressie of psychose. Voor de behandeling bij een psychiater heb je een doorverwijzing van een psycholoog nodig. Maak je geen zorgen over het kiezen van de juiste hulpverlener.
Vooral ggz-instellingen zitten met de handen in het haar. Toch zijn er in Nederland voldoende psychiaters: zo'n 3700 in totaal.
Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De psychiater is net zoals de psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten.
De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam.
Een psychiater is eigenlijk een dokter voor de ziel. Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de wat ernstigere psychische problemen.
Een hulpverlener in de gespecialiseerde GGZ, bijvoorbeeld een psychiater of een psychotherapeut. Uw huisarts kan hiernaartoe verwijzen: Als u (waarschijnlijk) een psychische aandoening heeft en de klachten een ernstige invloed hebben op uw dagelijks leven.
Vraag je huisarts of hij ervaringen heeft met psychologen of instellingen in de omgeving, en of hij iemand kan aanbevelen. Wil je wat meer tijd om binnen de huisartsenzorg uit te zoeken wat je precies nodig hebt van een psycholoog, vraag dan om een aantal gesprekken met de praktijkondersteuner (POH-GGZ).
Voorbeelden van ernstige psychische aandoeningen zijn: verslaving, ernstige depressie, psychose en bipolaire stoornis.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Definitie van psychische aandoening
De term psychische aandoening wordt gebruikt om een beschrijving te geven van een psychische en emotionele gesteldheid die het denken, voelen en handelen zodanig beïnvloeden dat men niet optimaal kan functioneren in het dagelijkse leven.
Er bestaan geen medicijnen waarmee een psychische stoornis kan worden genezen. Medicijnen voor psychische stoornissen werken als een prothese: ze ondervangen voor een deel een defect in de hersens van de lijder.
Tijdens het beeldvormend onderzoek beoordeelt een psychiater (dus niet een psycholoog) jouw klachten en de toestand waarin je verkeerd. Dit kan door vragen te stellen, vragenlijsten in te vullen, maar ook door naar je gedrag te kijken. Op basis van dit onderzoek stelt de psychiater de diagnose.
Wanneer we spreken van psychiatrische problematiek, dan bedoelen we zaken die het dagelijkse leven van mensen verstoren en waarbij het nodig kan zijn om behandelingen te ondergaan, soms in combinatie met medicijnen. Denk hierbij aan stoornissen als persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en depressies.
Respect voor de patiënt
De psychiater heeft de specialistische kennis en vaardigheden om empathie te tonen, ook als dit bemoeilijkt wordt door de invloed die de psychiatrische stoornis uitoefent op het denken, voelen en willen van de patiënt (NVvP, 2005).
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen. De sessies zijn dan meestal één keer per week.
Vooraf is het handig om te bepalen wat je graag wil bereiken met de therapie. Gaat het bijvoorbeeld om één specifieke klacht waar je mee rondloopt of wil je erachter komen waarom je vaak op een bepaalde manier handelt? Nadat je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je bepalen welke soort therapie bij je past.