Je hebt afspraken gemaakt
Communicatie is belangrijk in elke relatie, maar zeker in een open relatie. Het 'openen' van een relatie gebeurt niet zomaar na één gesprek. Jullie moeten je allebei bevredigd én veilig voelen in de open relatie. Dat betekent dat je afspraken moet maken over je grenzen.
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Moeite hebben met het uiten van emoties, het herkennen van emoties, het bespreken van emoties, het handelen bij verschillende emoties, je kunt het allemaal als een vorm van emotionele blokkade beschouwen.
Veruit de meeste mensen zitten in een monogame relatie, 95 procent geeft dat aan. Slechts een paar procent heeft een open of polyamoureuze relatie (met meerdere partners tegelijk). Van de mensen in een monogame relatie zou 7 procent liever een open of polyamoureuze relatie proberen.
3. De ruzie, leren en groeien fase. Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet.
Bij friends with benefits gaat het bijna op dezelfde manier, met als enige verschil dat je vrienden bent. De vriendschap komt eerst, daarna komt de seks. Bij friends with benefits is de relatie een stuk persoonlijker; je hebt seks met iemand die je graag mag (anders zou je geen vrienden zijn).
Stellen met een succesvolle open relatie ervaren vaak meer intimiteit, vertrouwen en een boost in hun seksleven. Het feit dat je partner met een ander het bed mag delen, maar aan het einde van de dag altijd weer bij jou terugkomt, kan het vertrouwen tussen partners enorm vergroten.
Een open relatie is een vaste liefdesrelatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook met andere mensen te zoenen, te daten, of seks te hebben.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Volgens psychotherapeut Megan Bruneau kan iemand moeite hebben zich open te stellen als hij of zij zich emotioneel gezien niet veilig voelt om zich te uiten of bepaalde ervaringen en gedachten eerst voor zichzelf een plekje moet geven.
Het is oké om iemand niet te missen
En jullie hebben allebei een eigen leven. Het is niet zo dat omdat jullie nu samen zijn jullie een soort van één zijn en altijd maar met elkaar bezig moeten zijn. Het is dus helemaal ok. En weet dat je het nooit uit hoeft te maken als je dat niet wil.
Intimiteit groeit vanzelf.
Onderzoek toont het tegenovergestelde aan. Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
Je verloren voelen
Voel jij je verloren en wil jij over je zelfmoordgedachten praten maar liever niet met een bekende? Bij 113 Zelfmoordpreventie werken enkel professionals die je kunnen helpen als je je verloren voelt. Weet dat je niet de enige bent met deze gedachten en dat er wat aan te doen is.
Er is sprake van verbinding als het contact met de ander gebaseerd is op een gevoel van gelijkwaardigheid. Als er verbinding is tussen twee mensen, dan kun je frank en vrij, zonder emoties, praten over je gevoelens, emoties, gedachten en ideeën, zonder angst daarvoor veroordeeld te worden. Je voelt je voldoende veilig.
De oorzaak van eenzaamheid
Wie een levenspatroon heeft dat geen balans beidt in het leven, kan zich erg eenzaam voelen. Wie zich niet goed kan losmaken van dat gevoel, waardoor het blijft voortduren, heeft last van chronische eenzaamheid. Dit wordt ook wel “eenzaam zijn” genoemd.