Je kunt de vogelverschrikker eenvoudig aan een boom, schuur of dakgoot hangen. Door de schittering van het zilveren materiaal worden vogels geweerd. Daarnaast rinkelt er een belletje wanneer de uil door de wind beweegt. Ook dit zorgt ervoor dat geen vogel zich nog in je tuin durft te begeven.
Een uil grijpt de prooi met zijn klauwen, en knijpt de prooi dood. De klauwen werken als een soort bankschroef, en zijn heel sterk.
Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen per etmaal. Tijdens het broeden verbruikt ze minder energie dan het mannetje, die voor de prooien zorgt. Het vrouwtje heeft dan aan 3 tot 4 dikke veldmuizen genoeg (tegenover 8 tot 10 spitsmuizen).
Uilen zijn carnivoren en eten dus alleen vlees. Je moet ze prooidieren voederen, zoals muizen en ratten, grote sprinkhanen en kuikens.
Pas na 4 tot 5 weken verlaten ze het nest. Na zo'n dertig dagen verlaten jonge bosuilen het nest. Waar veel vogeltjes vanuit het nest een proefvlucht maken, gaat dat bij een jonge bosuil net wat anders. Vliegen kan ie nog niet, maar hij klimt op een tak, vaker nog kukelt hij wat onhandig naar beneden.
Eten en gegeten worden. De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Zet er geen waterbakje in! Probeer de uil niet te voeren. Breng de vogel naar het dichtstbijzijnde vogelasiel, of bel de dierenambulance.
Een uil rust overdag op een beschutte plek, 's avonds en 's nachts gaan ze op zoek naar eten. Ze slagen er vaak wonderwel in om zich te verstoppen omdat hun schutkleur op boomschors lijkt.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Uilen zijn roofdieren en zij moeten jagen op andere dieren, want anders gaan ze dood. Hoe groter de uil, des te groter hun prooi. Uilen eten graag muizen, maar ook insecten, vissen, kikkers, vogels, hazen en zelfs jonge reeën. Dit doen ze zodra het donker is.
Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen). Het is aan te raden de vogels op vaste tijden te voeren, zodat er een regelmatige braakbalcyclus ontstaat. Voedsel bestaat uit een verzameling aan stoffen die ervoor zorgen dat een lichaam kan functioneren.
Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Hij heeft zich aangeleerd geruisloos te vliegen door de donkere nacht, zodat geen enkele vogel wakker wordt om alsnog wraak te nemen. Ook heeft de uil sindsdien een enorme hekel aan muizen die ellendige muizenholletjes maken waaruit gevangenen ontsnappen. Daarom jaagt de uil iedere nacht op muizen.
Hij kan ook loodrecht omhoog en naar beneden kijken zonder dat zijn schouders in beweging komen.
Uilen komen bijna overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. Soorten die in Europa leven zijn onder meer de ransuil, de bosuil, de kerkuil, de steenuil, de oehoe, de velduil, de Oeraluil, de sneeuwuil en de Laplanduil. De bosuil is een soort die veel voorkomt in Europa, en hij is ook te vinden in Nederland.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
Normaal gesproken haalt de uil het vocht uit het vlees dat ze eten. Wij denken echter dat ze wel, hoewel minimaal, drinken. Er moet echter altijd wel een bak met water aanwezig zijn waarin ze kunnen baden en eventueel uit drinken.
De voornaamste vijanden van het konijn zijn de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing, de vos en natuurlijk de mens. Een verschrikt konijn geeft alarmsignalen door met de beide achterpoten tegelijk op de grond te roffelen. Alle konijnen binnen gehoorafstand rennen dan onmiddellijk naar hun hol.
Wanneer je de uil ziet dan is het vaak een teken dat je klaar bent om een bepaalde stap te nemen. Mocht je niet zeker weten of je er klaar voor bent dan is dit het teken wat je moet hebben. Het laat zien dat je het met vol vertrouwen op je kunt nemen, hoe lastig het ook kan zijn om te doen.
Het liefst in een oude boom in het bos, op een boerenerf of in een stadspark. Ze zijn dan meestal minder goed te zien. Soms worden de uilen met veel herrie gestoord door andere vogels, zoals gaaien, mezen of andere kleine zangvogels. Let daar op, want die vogels kunnen je naar de roestplek van de uil leiden.
De uil is het symbool van de nacht en de dood. Omdat de uil een nachtdier is, werd de christelijke betekenis van uilen een symbool van degenen die de duisternis liefhebben: ongelovigen en ketters. In het oude Egypte stond de uil symbool voor de dood.
Op die manier bakenen ze ook hun territorium af. De meeste uilen in Vlaanderen vliegen en jagen het liefst bij schemering of nacht, maar soorten zoals de velduil en de steenuil vliegen ook overdag. Hun geadapteerde bouw zorgt voor de perfecte aanval op prooien.
De meest voorkomende uilensoorten in Nederland zijn de kerkuil, bosuil, steenuil en ransuil. Steenuilen nestelen zich over het algemeen vaak in oude schuurtjes in donkere gedeelten van bossen. Bij de kerkuil is het belangrijk dat een broedplaats zich op grote hoogte en zich in een rustige omgeving bevindt.
De ogen van de uil zijn zo scherp dat ze goed in het donker kunnen zien. Ook hun gehoor is uitermate sterk. Uilen weten zelfs muizen in een afgesloten pikdonkere kamer vangen. In de volksmond zegt men zelfs: "de uil ziet wat andere niet ziet." Dit alles maakt de uil een symbool van wijsheid.