De algemene etiquette: uitserveren en afruimen
Het uitserveren van zowel borden als glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Wanneer je een glas drinken uitserveert doe je dit altijd met het logo naar de gast toe, ook bij een fles wijn.
Als je met één hand twee borden tegelijk moet dragen, kun je de onderhandse draagmethode gebruiken. Dat gaat als volgt: Je onderarm vormt samen met je bovenarm een rechte hoek. Laat enkele centimeters ruimte tussen je bovenarm en je lichaam. Houd het eerste bord vast met je wijsvinger en je duim.
Met de inzetmethode worden ook schalen, groente- bakjes en sauskommen op tafel gezet. Je zet eerst een bord recht voor de gast en plaatst daarna de schalen en andere serveermaterialen zodanig op tafel dat de gast zichzelf zonder moeite kan bedienen.
De volgorde van serveren
Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste. Uiteraard wordt het aperitief eerst geserveerd.
Het uitserveren van vier borden gaat als volgt wanneer je rechtshandig bent: net zoals met drie borden klem je het eerste bord tussen je duim, wijsvinger en ringvinger van je linkerhand. Het tweede bord houd je vervolgens ook vast in je hand!
Je hoort rechts uit te serveren, dat is de etiquette, en dat kan niet met je dienblad rechts.
Je verwelkomt ze - je heet ze welkom. - Goedenavond. - We willen graag iets eten, zal de klant zeggen. "We zijn met zijn vieren." Of: "Een tafeltje voor twee graag.
Je hoeft geen komiek te zijn, maar je moet wel goed kunnen communiceren. Stille obers zijn net zo goed als spraakzame types, zij moeten alleen wat meer communiceren met lichaamstaal, hun werk efficiënt uitvoeren en zo goed mogelijk luisteren.
Gevulde en lege borden worden rechts van de persoon geserveerd. De drank wordt eveneens rechts geserveerd. Men serveert links wanneer men de gerechten aanbiedt op schotels en de gasten zelf het voedsel moeten nemen. Een andere mogelijkheid van het opdienen is , dat alles op een tafel gezet wordt (buffet).
Engelse Dienst
Onder deze modaliteit nemen de obers het eten mee naar de tafel in een fontein. Vervolgens serveren ze direct op het bord van elk diner, gewoon aan de linkerkant en met behulp van hun eigen bestek.
Uitserveren is een ander woord voor bedienen of service verlenen. Meestal in combinatie met eten en drinken.
Een vol dienblad bevat al gauw 15 glazen en weegt daarbij ruim 5 kg. Het is zwaar werk en in begin ook erg lastig om het dienblad stabiel op één hand te dragen en tegelijkertijd drankjes uit te serveren.
Bij koffie hoort warme melk of koude (koffie) room, suiker en kokend water. Meestal serveert men enkele zoete hapjes en slagroom. In het restaurant wordt het schoteltje met koffiekop rechtstreeks op tafel geplaatst naast het nagerechtbord. Koffiekan, melkpot en suikerschaaltje in het midden van de tafel.
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid.
De maître van een restaurant is waarschijnlijk diegene die het meeste contact heeft met de gasten. Als orkestleider is het de contactpersoon tijdens heel de service. Het is diegene die de gasten ontvangt en gedag zegt en de verantwoordelijk voor ieder probleem dat zich voordoet.
Snijd het vlees voorzichtig in tranches met een scherp mes en leg op je favoriete houten plank. Pas wel op dat er geen sappen van de plank afdruppelen. Besprenkel met je favoriete saus of jus, eventueel wat goede olijfolie.