Soms wordt onderscheid gemaakt tussen reliek en relikwie, waarbij een reliek dan de uitdrukking is voor een deel van het gebeente van een heilige of een voorwerp dat op het leven van Christus betrekking heeft en relikwie ook wordt gebruikt voor kleding of voorwerpen die aan een heilige hebben toebehoord.
Een relikwie is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest, waaraan wonderdadige kracht wordt toegekend. In het Romeinse Rijk bestond bij de christelijke gemeenschappen een bijzonder intensieve martelarenverering.
Relikwieën of relieken (Latijn: reliquiae) zijn overblijfselen die binnen bepaalde religies vereerd worden. Met name in het rooms-katholieke en oosters-orthodoxe christendom en in het hindoeïsme en het boeddhisme speelt de verering van relikwieën een belangrijke rol.
Relieken spelen een belangrijke rol in het leven van middeleeuwse gelovigen. Stoffelijke resten van heiligen, zoals botten en nagels, maar ook stukken textiel of andere voorwerpen waarmee de heilige in aanraking is geweest, bezitten voor hen een bijzondere kracht. Relieken vormen een brug tussen de gelovige en God.
Een korte geschiedenis van reliekverering
Relieken, overblijfselen van heiligen, hadden daar een bijzondere plaats in. In hun grote, gouden schrijnen in kerken en kathedralen moesten zij gelovigen aanzetten tot devotie. In ruil daarvoor kon die gelovige dan een genezing of bijstand krijgen op voorspraak van de heilige.
Het doopsel, het vormsel, de biecht, de heilige communie of eucharistie, de priesterwijding, het huwelijk en de ziekenzalving. Het waren de belangrijkste overgangsrituelen in het leven van middeleeuwse katholieke gelovigen.
De Relieken van de Dood (Engels: Deathly Hallows) zijn objecten uit Harry Potter en de Relieken van de Dood, het zevende Harry Potter-boek van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Wanneer één persoon rechtmatig eigenaar van deze drie objecten is, mag deze persoon zich Meester van de Dood noemen.
Heiligenverering = heiligenverering (cultus duliae in het Latijn) is een katholieke en orthodox-christelijke term voor de verering - niet te verwarren met aanbidding - van heiligen.
Een heilig stukje bot uit - volgens de overlevering - het geraamte van bisschop Nicolaas van Myra wordt vandaag bijgezet in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
Een heiligverklaring of canonisatie is een handeling van de hoogste kerkelijke autoriteit waardoor een gestorven persoon de status van heilige krijgt.
Rond het jaar 300 na Christus was Nicolaas de bisschop van Myra.Hij deed veel goeds voor de mensen.Daarom verklaarden de mensen hem na zijn dood heilig. Zijn naam werd Sint-Nicolaas.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
De Nederlandse oorlogsheld en priester Titus Brandsma wordt heilig verklaard omdat hij volgens de paus iemand op wonderbaarlijke wijze heeft genezen. Dat is bijzonder, vooral in Nederland. De laatste Nederlander die heilig werd verklaard was Karel Houben in 2007.
De heilige Geest is Gods presentie binnen de mens. God komt nu niet langer van buitenaf. Hij komt in de Geest als het ware van binnenuit. Waar het in de christologie gaat om God voor ons, gaat het in de pneumatologie - dit is de christelijke leer over de Geest - om God in ons.
Voor christenen is Jeruzalem de stad waar Jezus sterft aan het kruis en waar hij ook weer opstaat uit de dood. Op de plek in de oude stad waar dat zou zijn gebeurd staat de Heilige Grafkerk, met midden in de kerk 'het Heilig Graf'.
In het laatste deel doet Harry iets soortgelijks met de Steen van Wederkeer, een steen die de doden kan laten terugkeren. Hij laat hem vallen in het bos. 'Ik gebruik de symboliek van de steen om te laten zien dat Perkamentus zijn sterfelijkheid accepteert.
Harry Potter en de relieken van de dood | Lezen voor de lijst | Jeugdbibliotheek 12-15 jaar.
De Willibrordvertaling kopen? De Willibrordbijbel is de meest gangbare Rooms Katholieke Bijbel en is in 1995 volledig herzien. Het is sedert 1975 een breed gelezen katholieke Bijbel, die oorspronkelijk vooral bedoelt was voor gebruik in de erediensten van de Rooms Katholieke Kerk..
Veruit de meeste protestantse kerkgenootschappen kennen slechts twee sacramenten: Doop en Avondmaal.
De paus. De paus is de bisschop van Rome en is het hoofd van de katholieke kerk. De YOUCAT omschrijft hem als volgt: “De opvolger van de apostel Petrus, bisschop van Rome. Omdat Petrus al de eerste onder de apostelen was, heeft de paus als diens opvolger de leiding van het college van bisschoppen.
Omstreeks het jaar 280 wordt in het diepe zuiden van het huidige Turkije een jongetje geboren. Zijn ouders noemen hem Nicolaos. Hij kan direct na zijn geboorte al staan, lijkt als baby al met geheven armen tot god in de hemel te bidden en weigert borstvoeding op vastendagen.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.