Het vlees is voorgekookt, heeft een fijne structuur en heeft een zoete smaak. Dit échte krabvlees is niet totaal niet te vergelijken met surimi! Het bestaat voor 40% uit het vlees uit de poten en voor 60% uit het vlees uit de buik van de krab. Één portie krabvlees bestaat uit 380 gram.
Schaal- en schelpdieren staan in de Schijf van Vijf. Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen.
Smaak en bereiding
Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
Waar garnaal- en kreeftsoorten duidelijk in drie delen zijn op te delen is de krab meer één geheel. De kop, het lichaam en de staart zitten allemaal onder hetzelfde pantser. Het vlees uit de scharen heeft veel smaak, omdat dat deel van het dier veel beweging heeft gehad.
Krabben worden in veel plaatsen van de wereld als lekkernij gewaardeerd, en hoewel de Nederlanders nu niet bepaald een krabben-etende natie vormen, kan men ook in ons land in veel winkels krab in blik kopen, en is in sommige vissersplaatsen verse Noordzeekrab Cancer pagurus L.
De lekkerste krab is volgens de kenners toch echt de king crab. Dit is een gigantische krab die wel tot een meter breed kan worden! De king crab, ook wel koningskrab genoemd, heeft heerlijk zoet vlees. Het is een echte delicatesse, die ook nog eens erg veelzijdig is.
Surimi is een soort imitatiekrabvlees, waarin meestal 'echt' krabvlees verwerkt zit. Voor het grootste deel bestaat dit vlees echter uit Surimi en daarom wordt het als imitatiekrab beschouwd. Surimi is een gemalen witvis met toevoeging van krab-aroma en kleurstoffen voor de rode kleur.
Krab kun je het beste eten door hem ondersteboven voor je te leggen en alle poten en klauwen met een draaiende beweging van het lichaam te trekken. Steek met een bot mes in het gewricht om het makkelijker te maken. Soms komt er een beetje vlees mee met de poot. Dit kun je lekker opeten.
Surimi is een Japans visproduct dat bestaat uit gemalen witvis. Denk aan kabeljauw, koolvis of wijting. De gemalen vis wordt gemengd met andere ingrediënten en smaakmakers en vervolgens gekookt. Zo krijgt het een stevige structuur en blijft het langer houdbaar.
Rauwe schaal- en schelpdieren: rauwe kreeft (zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft), garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's), krab, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels.
Wat zijn de vijanden van de krab/ Worden krabben ook opgegeten door andere dieren? Een beruchte krabbeneter is de Zeester, maar ook grote vissen zoals kabeljauw en grote palingen eten krabben, en natuurlijk vogels zoals meeuwen en eidereenden. En dan is er nog de mens die ook krabben eet.
Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, €21.80 is de prijs PER KILO. Uw krab wordt afgewogen en heeft dus een individuele prijs.
Krabben zijn familie van de kreeftachtigen en zijn te herkennen aan hun ronde lijfje met tien poten. De voorste twee poten hebben twee grote scharen waarmee ze hun prooien kunnen aanvallen. De smaak is vrij zoet en een stuk verfijnder dan die van kreeft.
De smaak van de Noorse kingcrab is zoet en is vergelijkbaar met de red kingcrab uit Alaska.
Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen. Voor surimi met krabsmaak worden vervolgens schaal en schelpdieraroma's toegevoegd en wordt het opgerold en voorzien van rode kleurstof.
Krabben uit de Noordzee
Krabben voeden zich vooral met oesters en het vlees van de Noordzeekrab (dat in de geschaarde poten zit) smaakt volgens liefhebbers bijna zo lekker als dat van de kreeft.
De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo'n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
Surimi, lekker als snack of in de salade. Een soort namaakkrab voor mensen die krap bij kas zitten. Het smaakt naar krab, het ruikt naar krab en het ziet eruit als krab. En toch is het dat niet.
Of het nu in sushi, gerookt, in de vorm van schaaldieren of surimi is, rauwe vis moet absoluut worden vermeden. Deze voedingsmiddelen kunnen, als ze ongekookt worden gegeten, listeriose bevatten.
Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken). Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
De King crab of koningskrab is een koudwaterschaaldier waarvan de rode variant, de Red King Crab (Paralithodes camtschaticus), de meest gewilde en tevens de duurste soort voor consumptie is.
Deze gigantische krab kan een spanwijdte tot bijna 2 meter en een gewicht tot 10 kilo bereiken. Onze uit Noorwegen afkomstige king crab weegt 2,5 tot 4,5 kg en kost € 115,- per kg. Let op: Vooraf betaalt u een indicatief bedrag.