Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Als je zelf muziek wilt leren maken is een gitaar een goede keus. Het is een eenvoudiger instrument om mooie klanken uit te toveren dan bijvoorbeeld een viool. Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Vanaf 19 EUR/30 min.
Ukelele. De Ukelele is mateloos populair en dat is niet voor niks! Hij is makkelijk mee te nemen, heeft een heerlijke vrolijke sound en is ook nog eens makkelijk om te leren spelen! De ukelele heeft ten eerste maar vier snaren in plaats van de zes snaren die zijn grotere broer de gitaar heeft dus dat scheelt weer!
Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo's en foto's te zien als een hoorn. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek.
Het meest bespeelde instrument ter wereld is de piano. De 'uitvinder' van de piano is Bartolomeo Cristofori. Hij begon aan de ontwikkeling van de piano in 1698. De snaren van de piano kunnen verticaal staan of horizontaal liggen.
Door viool te leren spelen ontwikkel je je muzikaliteit, je muzikale gevoel, je gehoor en je gevoel voor ritme. Ook je houding en je fijne motoriek ontwikkel je. Speciaal bij de viool leer je heel goed naar de zuiverheid te luisteren omdat je de toonhoogte zelf moet maken.
Muziek is geen sport, maar het bevat wel elementen van sport. Het is tenslotte een fysieke activiteit. Net als dat je met het sporten je spieren warm en soepel krijgt met een warming up, geldt dit ook voor je 'vioolspeelspieren'.
Wat heb je nodig voor viool leren spelen
Er moet een viool worden aangeschaft en andere materialen. Een muziekstandaard is onmisbaar evenals een stemvork of stemapparaat. Bij de viool hoort een schoudersteun, een strijkstok, hars, een koffer en een riem om de viool op je rug te vervoeren.
Algemeen wordt aangenomen dat de viool rond 1550 in Italië ontstond in de vioolbouwcentra Brescia en Cremona. In de middeleeuwen bestonden er veel verschillende snaarinstrumenten. Sommige werden getokkeld, zoals de luit, andere werden gestreken, zoals de vedel en de rebec, een smal peervormig instrument.
Heel simpel en kort door de bocht gezegd is een elektrische viool een akoestische viool zonder klankkast en met een element die naar een versterker leidt. Het geluid komt dus niet uit de klankkast, maar uit een versterker. De manier van spelen is nagenoeg hetzelfde, de respons en de klank zijn anders.
We beginnen met het, volgens verschillende muziekblogs, makkelijkste instrument om te leren: de ukelele. Waar zijn grotere broer de gitaar zes snaren heeft om mee te spelen, heeft de ukelele er slechts vier. Hierdoor is het een stuk makkelijker om akkoorden te spelen.
Instrumenten die bij uitstek geschikt zijn om op latere leeftijd aan te beginnen, zijn muziekinstrumenten waarop je al snel de eerste melodieën kunt leren spelen. Denk bijvoorbeeld aan piano of (kleine) harp of de meeste blaasinstrumenten.
Iedereen kan muziek leren spelen, ook op een oudere leeftijd. Het enige dat je nodig hebt is motivatie en de mogelijkheid en bereidheid om tijd te willen investeren. Op latere leeftijd muziek leren spelen is niet alleen leuk, het biedt ook tal van voordelen in sociaal opzicht en op het gebied van welzijn.
Met een cello speel je in het begin geen complexe akkoorden en je hoeft over het algemeen maar 1 snaar tegelijk te bespelen. Toch wordt cello leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten.
viool: C majeur (tweede positie), G-, B-, Bes-, As- majeur over twee octaven; a- en d-mineur over twee octaven (derde positie), b mineur over twee octaven, c mineur over twee octaven (tweede positie). bijbehorende drieklanken in grondligging.
Heb je nog geen antwoord kunnen vinden op de vraag welk muziekinstrument bij je past, wees dan niet bang om te proberen. Stap gewoon eens een muziekwinkel binnen en vraag informatie of een demonstratie van de verschillende instrumenten. Dit zal je zeker helpen een goede keuze te maken.