Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Honing heeft een positief effect op voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want honing zit boordevol suikers. Toch bijkt uit onderzoeken dat het dagelijks eten van honing bij kan dragen om nare ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Na de energiedip heb je vaak snel weer honger [10]. De suiker in honing kan daarnaast bijdragen aan het krijgen van leverproblemen, hartaandoeningen, hogere kans op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker [11]. Naast suiker bevat honing veel calorieën.
De kalmerende eigenschappen van Manuka honing kunnen helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Het wordt algemeen erkend dat het consumeren van een kleine hoeveelheid honing voor het slapengaan kan bijdragen aan het stimuleren van de afgifte van tryptofaan in de hersenen.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol.
Donkere honing bevat de meeste voedingsstoffen en antioxidanten. Maar let op: zodra honing verhit wordt boven de 43 graden (of dat nu bij de producent gebeurt of bij jou thuis in je kopje thee, in je granola, cake of taart) verlies je de enzymen en een deel van de antibacteriële werking.
De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met 'gewone' bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14. 'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Tryptofaan in honing gaat onrust tegen
Ademhalingsoefeningen of meditatie worden vaak genoemd als remedie tegen stress en ongerustheid. Is dat niks voor jou? Dan is honing een mooie optie. Honing ligt minder voor de hand, maar kan net zo effectief of zelfs effectiever zijn.
De beste manier om indigestie te voorkomen is daarom voor een zware maaltijd 1 of 2 eetlepels honing te eten. Wanneer je echter al teveel gegeten hebt, neem dan een kop warm water met wat honing en citroensap om het voedsel beter door het spijsverteringsstelsel te leiden.
De suikers in honing zorgen ervoor dat de huid het vocht vasthoudt en soepel blijft. Ook de vettige huid profiteert van de hydraterende werking van honing, want de aanwezige antioxidanten zorgen voor een vermindering van de vrije radicalen. Vrije radicalen richten schade aan in cellen en weefsel.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Ruwe en schrale plekken worden weer heerlijk zacht en soepel. Gebruik regelmatig honing voor je huid en vertraag de vorming van rimpels, het houdt je huid jong en strak. Zelfs puistjes zullen verdwijnen, bij regelmatige toepassing wordt je huid gezuiverd. Honing is letterlijk van top tot teen toe te passen.
Honing is net zo "ongezond" als suiker: feit
Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen.
Yoghurt met honing en vers fruit is een heerlijk en gezond nagerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Dit gerecht zit vol eiwitten en natuurlijke suikers, waardoor het een uitstekende keuze is voor een lekker en voedzaam toetje.
Raathoning is de zuiverste en puurste vorm van honing. Raathoning komt namelijk rechtstreeks uit de bijenkast. De honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat. Vandaar de benaming raathoning of honingraat.
Deze mengeling van glucose en fructose geeft jouw lichaam snelle energie en wordt minder snel omgezet in vet. Aangezien honing veel suikers bevat, is het verstandig om bij diabetes terughoudend te zijn met het eten van honing. Als je een hypo hebt, is honing effectief om je suikerspiegel snel omhoog te brengen.
Waar een lepel honing nemen voor het slapengaan goed voor is. Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Op deze vraag bestaat maar één, simpel antwoord: ja. Honing is beter dan geraffineerde suiker. 100 gram geraffineerde suiker bevat namelijk 400 kcal en 100 gram koolhydraten, ofwel geraffineerde suiker bevat meer kilocalorieën en koolhydraten dan honing.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.