Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Na een hypo ben je vaak erg moe en soms heb je last van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en moet je soms braken. Dat komt door je lichaamseigen glucagon. Je weet vaak niet precies meer wat er gebeurd is, omdat je hersenen te weinig suikers hebben om goed te werken.
Te veel hypo's en hypers kunnen op den duur problemen in je lichaam veroorzaken zoals schade aan ogen, voeten en hart- en bloedvaten. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.
Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik. Het kan ook zijn dat u flink bent afgevallen zonder dat de dosis van uw medicatie tijdig is verlaagd.
Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen.
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Is je glucose voor het slapen lager dan 4 mmol, neem dan je voorgeschreven dextro's in volgens het hypo-advies en neem 15 gram koolhydraten. Bij lichamelijke activiteiten in de avond zoals sport, wandelen kan het zijn dat je je langwerkende insuline aan moet passen en/of dat je glucose boven de 8 mmol is.
Bent u wel eens bang dat een hypo in de nacht ontstaat, zonder dat u de vroege waarschuwingssignalen bemerkt? Gelukkig komen nachtelijke hypo's bij gebruik van tabletten zelden voor, zeker als u normaal eet en weinig alcohol gebruikt.
Goede voorbeelden zijn: een glas high energy sportdrank (1/4 fles van 500 ml), óf 4 medium suikerklontjes dan wel een heel volle eetlepel suiker opgelost in water, óf een groot glas gewone frisdrank (dus geen dieet- of lightdrankjes).
Bij een hypo moet u voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn, zoals Dextro (druivensuiker) of suikerhoudende limonade. Als u dit niet bij de hand heeft kunt u ook kiezen voor koekjes, boterham met beleg, een banaan of vruchtensap. Deze producten hebben een minder snelle werking.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Eet 2 tot 3 uur voor de training
Door zover van tevoren te eten voorkom je maag- en darmklachten of een rebound hypoglycemie. Dit houdt in dat dat je bloedsuikerspiegel te laag is waardoor je je zwak, duizelig en vermoeid kunt gaan voelen.
Wolbrink: 'Mensen vinden het vaak raar dat hun bloedsuiker 's nachts stijgt. Ze gaan naar bed met een waarde van 8 en worden wakker met een waarde van 10. Dat kan komen doordat je lichaam 's nachts ongevoelig kan zijn voor insuline. Hierdoor lopen de glucosewaarden op, ook al eet je niets.
Van Dijck: 'Tijdens een hypo onttrekt het lichaam suiker aan organen zoals de lever, de hersenen en de spieren. Dit is een soort overlevingsmechanisme waar geen rem op zit en waar de bloedsuiker erg door kan stijgen. Mensen worden dan wakker met hoge glucosewaarden, hoofdpijn of spierpijn.
Ga bewegen! Hierdoor daalt de glucose in je bloed. Ga niet bewegen als je bloedglucosewaarde boven 15 mmol/l zit, dan is er kans dat je bloedglucosewaarde stijgt. Water drinken voorkomt mogelijke uitdroging bij een hyper.
Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de hersenen veel slechter informatie kunnen verwerken, blijkt uit promotieonderzoek van Clementine Verhulst van het Radboudumc. Door activatie van het afweersysteem veroorzaken hypo's mogelijk ook schade aan het hart en de bloedvaten.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten die slechter worden.
Als je bloedsuiker te laag is, schiet je lichaam in de stress.Er komt opeens veel adrenaline vrij, en daardoor kun je gaan zweten en trillen.
Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade.
Als u een ernstige hypo hebt, bent u verward en suf en kunt u zelfs buiten bewustzijn raken. Uw omgeving moet dan glucagon toedienen of een arts waarschuwen. Glucagon is een stof die ervoor zorgt dat er snel extra suiker in uw bloed komt.
Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag. Beschikt u over een apparaat om uw bloedsuikerwaarde te meten? Gebruik deze dan.