Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Antwoord. Beste, Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Als u ingelogd bent bij de ene bank, ziet u dan ook uw rekeningen bij andere banken. Zo heeft u al uw bankzaken bij elkaar. Ook wordt het door PSD2 gemakkelijker om een digitaal huishoudboekje bij te houden.
Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in. Wacht niet tot de eerstvolgende werkdag, maar probeer via elk mogelijk kanaal de bank te verwittigen zodat men eventuele transacties nog kan blokkeren.
Via een link in een phishing email, sms of app kom je op een valse website terecht. Bijvoorbeeld van je bank. Als je inlogt op die nepwebsite, heeft de oplichter je gegevens. Zo kan er geld van je rekening worden gestolen of worden er betalingen gedaan onder jouw naam.
Een bedrijf mag niet zomaar geld afschrijven van uw rekening. U moet hiervoor schriftelijk toestemming geven, bijvoorbeeld via een formulier of antwoordkaart. Anders is de incasso onterecht.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
Fabel 3: 'Bank apps zijn makkelijk te hacken. ' Nee, bankieren met de ABN AMRO app is veilig. Op Veiligbankieren.nl kunt u lezen dat er geen gevallen zijn van fraude met Nederlandse bank apps.
Zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN).
Signalen van fraude met DigiD
U ziet 1 of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten staan. U ontdekt op mijn.overheid.nl dat uw gegevens bij de overheid zijn gewijzigd. Nadat u heeft ingelogd op www.digid.nl ziet u in uw gebruikshistorie dat er is ingelogd op een moment dat u dat niet heeft gedaan.
Waarom mag ik mijn betaalpas niet uitlenen? Fraudeurs kunnen geld opnemen en geld witwassen met jouw betaalpas. Ook kunnen ze je betaalpas omwisselen voor een andere betaalpas, zonder dat je het door hebt.
Tip 1 bij telefoonfraude: neem nooit op
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten.
De oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Wat de oplichters aan de telefoon zeggen wisselt. Ze bellen op, zeggen dat werken voor een bepaalde instantie, dat uw BSN-nummer wordt misbruikt, er een arrestatiebevel tegen u loopt of dat er is wat mis is met uw bankrekening.
Sms-phishing (of 'smishing') is een vorm van cybercriminaliteit. Bij sms-phishing probeert een cybercrimineel persoonlijke informatie te bemachtigen door je een misleidend sms-tekstbericht te sturen. Dit is strafbaar. Lees hoe je sms-phishing kunt rapporteren.
Een bankrekening kan geblokkeerd worden door de politie als er verdenking is van fraude, witwassen zoals geldezelschap of terrorismefinanciering. De politie kan dan een bevelschrift aan de bank geven om de rekening te blokkeren.
Banken verstrekken NAW-gegevens van vermeende oplichter aan- of verkoopfraude. Bent u slachtoffer van 'aan- of verkoopfraude' of 'vriend-in-nood fraude', dan kunt u bij uw bank de naam-, adres,- en woonplaatsgegevens van de vermoedelijke oplichter opvragen.
Als u akkoord bent gegaan met de betaling is uw bestelling een feit. De betaling kan dan ook niet meer ongedaan worden gemaakt.
Met een bankvolmacht regel je dat iemand je helpt met je financiën. Deze persoon heeft toestemming om je bij- en afschrijvingen te bekijken en/of geld over te maken. Deze persoon mag niet de limieten van je rekening veranderen, een betaalpas aanvragen of andere wijzigingen aan je rekening of passen doorgeven.
Bankafschriften opvragen door de gemeente
Onderdeel van dat onderzoek kan zijn dat de gemeente financiële gegevens opvraagt. Vaak zijn dat dan bankafschriften. Dat is een inbreuk in de persoonlijke levenssfeer, omdat je uit iemands bankafschriften kan zien waar iemand geld aan uitgeeft.
Je kunt iemand toestemming geven om namens jou je betaalrekening te gebruiken. Dat is dan een gevolmachtigde. Een gevolmachtigde mag wel betalingen doen, maar mag namens jou geen wijzigingen laten doorvoeren (bijvoorbeeld een adres aanpassen). Tenzij we hier andere afspraken over hebben gemaakt.