Mannen worden over het algemeen niet snel jaloers, maar volgens Cosmopolitan begint menig man van heel bepaalde dingen écht te koken. En jij doet ze totaal niet om hem jaloers te maken...
Op het moment dat iemand zich gaat gedragen naar het gevoel van afgunst richting een ander, spreken we van jaloers gedrag. Het claimen van aandacht is hierbij een voorbeeld. Het proberen af te nemen van bezit of het willen innemen van de positie van de ander kan ook gezien worden als jaloers gedrag.
Je let alleen op hoe gezellig de partner het heeft met die ander. Dat je partner zich ook aan die ander ergert, valt je niet op. Filteren doen jaloerse mensen ook met betrekking tot hun 'rivaal': ze zien alleen hoe mooi, slim of succesvol die ander is. Van zichzelf zien ze vooral negatieve eigenschappen.
Het is dan ook een teken van liefde en betrokkenheid. In gezonde relaties komt er daarom ook jaloezie voor, maar dan op een milde manier. Het wordt vaak als lief beschouwd als je partner aangeeft een beetje jaloers te zijn. Als je een beetje jaloers bent laat je aan je partner zien dat je om hem of haar geeft.
Vaak komt jaloezie voort uit onzekerheid en angst. Je bent onzeker over je eigen uiterlijk, prestaties of andere dingen in je leven. Je vriendin gaat bijvoorbeeld veel met een ander om. Je bent bang dat hij of zij jou minder leuk vindt.
Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij je datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel over materie, eigenschappen of relaties gaan. Jaloezie in een relatie komt voort uit angst om iemand te verliezen waar je van houdt.
Jaloers zijn betekent dat je bang bent dat je niet in je leven kunt krijgen of houden wat de ander op dat moment lijkt te ervaren of te hebben. Vaak raakt jaloezie ook ongeduld en wantrouwen in je aan. Je voelt afgunst en wilt NU hebben wat de ander heeft. Het liefst zou je het ter plekke willen opeisen of afdwingen.
De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.
Door jaloezie bij hun partner te creëren, bereiken ze iets dat ze nodig hebben: hen onzeker maken. De hoop is dat dit wantrouwen ervoor zorgt dat hun partner zich meer op hen richt, en dat is waar ze van houden. Degenen die last hebben van narcistische jaloezie, proberen dus vaak jaloezie bij hun partner te creëren.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Jaloezie is niet per definitie slecht, maar dat kan het wel worden wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou en je omgeving. Iedereen is weleens jaloers. Het is een volstrekt menselijke emotie, net zoals blijdschap, verdriet of woede.
Ziekelijke jaloezie zijn gedragingen (en gevoelens) die niet in verhouding staan met de aanleiding én de relatie of de andere partner substantieel en consequent schaden. De jaloerse partner heeft alleen nog maar oog voor informatie in lijn is met de overtuiging die is ontstaan: mijn partner gaat vreemd.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst om misgunnen. Het kan zelfs zover gaan dat je bepaalde acties onderneemt om iemand anders zijn bezit te kunnen ontnemen.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis.Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
Afgunst is een emotie die ontstaat wanneer je beseft dat een ander iets bezit wat door de omgeving gewaardeerd wordt, maar wat jij niet bezit. Dat wringt, jij wil dat ook. Bijvoorbeeld wanneer een collega succes heeft en jij niet.
Zo is prestatiegerichtheid voor pakweg 40 procent aangeboren en bijvoorbeeld neuroticisme voor 60 procent. Maar of jaloezie genetisch al dan niet is vastgelegd, doet er eigenlijk weinig toe. Zowel bij aangeboren als door de omgeving bepaalde jaloezie zijn de oorzaken van afgunstige gedachten aan te pakken.
Jaloezie is een veel voorkomende emotie die verbonden is met verschillende gevoelens. Vaak is jaloezie gerelateerd aan leedvermaak, maar het heeft ook te maken met bezorgdheid en de behoefte te beschermen.
Verschil met afgunst
Bij jaloezie wil men zelf bezitten wat een ander bezit.Bij afgunst wil men niet dat de ander iets bezit en is men soms zelfs bereid zelf schade te lijden om de ander zijn bezit te kunnen ontnemen.
Werk aan je zelfvertrouwen en/of zelfbeeld
Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.
Gewone jaloezie kun je zelf proberen te overwinnen, hoewel omgaan met jaloezie heel lastig kan zijn. Je kunt de jaloezie proberen te negeren of te gebruiken om verder te komen. Draai de rollen eens om en vraag jezelf af waarom je soms groen ziet van jaloezie. Maak je doelstelling van datgene waar je jaloers over bent.
Als je jaloers bent, kan dat te maken hebben met een laag zelfbeeld. Want ook het beeld dat je hebt over jezelf is iets wat je kunt verliezen. Dat is een van de redenen waarom mensen jaloers zijn in relaties. Als je je partner dreigt te verliezen aan een ander, kun je het gevoel krijgen dat die ander beter is dan jij.
Van lichte emotie, tot jezelf van binnen opvreten. En kan leiden tot leedvermaak als een ander waar jij jaloers op bent iets naars overkomt. Maar ook tot zelfdestructie (bereid zijn om zelf schade te lijden als een ander zijn bezit maar kwijt raakt). In het ergste geval leidt jaloezie tot moord en doodslag.