Wanneer je menstruatiebloed wat waterig en lichtgeel van kleur is, heb je waarschijnlijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Het baarmoederslijmvlies maakt zich in het eerste deel van je menstruatiecyclus klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als de eicel niet bevrucht wordt, wordt die afgestoten. Het lichaam breekt het baarmoederslijmvlies af en dat zorgt voor bloedverlies. Dit is je menstruatie, ook wel maandstonden of regels.
De dokter vraagt vaak of je cyclus 'regelmatig' is. Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.
Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden. Deze periode kenmerkt zich door afscheiding van meer, dunner en draderig slijm.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus. Dit gaat als volgt: De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
Bruin bloed is oud bloed
Als je menstruatiebloed donkerbruin is, dan is dat eigenlijk oud bloed. Overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed komen mee naar buiten, en dit gebeurt meestal bij het begin of einde van je menstruatie. Dit is helemaal niks raars en hoeft geen reden tot paniek te zijn!
Roze afscheiding voor en na menstruatie
Vlak voor of na je menstruatie kan ook roze afscheiding optreden. Je verliest namelijk vaak aan het begin en aan het einde van de menstruatie een kleine hoeveelheid bloed. Dit kan meegaan met de afscheiding.
Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Je kunt natuurlijk niet ongesteld worden en tegelijk ook zwanger zijn. Als er in de cyclus een eicel bevrucht wordt, nestelt dit eitje zich in het baarmoederslijmvlies. De hormonen die gezorgd hebben voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies blijf je produceren en dus word je niet ongesteld.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten. Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar 'winterperiode', haar batterijen weer volledig kan opladen.
Of het nou een roer of gebakken ei is, eieren zijn een ideale manier om PMS te bestrijden. Vitamine D, B6 en E zijn bewezen de symptomen te verminderen, en eieren zitten er vol van!
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
In innestelingsbloeding duurt van een paar uur tot een paar dagen. Het verschil met een menstruatie is dat je in de meeste gevallen niet heel veel bloed verliest, meestal een paar druppels. De bloeding lijkt op een lichte menstruatie.
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.