Kan elke gemeente zelf bepalen of jij deze hobby daar wel of niet uit mag oefenen. In steden zoals Alkmaar, Groningen en Naarden is het magneetvissen compleet verboden. Het is in Amersfoort grotendeels verboden. Maar in Amsterdam, Breda en Den Haag is er geen verbod.
Volgens de wet is magneetvissen op zich niet strafbaar. Je mag alleen geen archeologische vondsten of ander erfgoed opvissen. Ook mag je niet magneetvissen op plaatsen waar dat volgens de APV van de betreffende gemeente verboden is.
Om te zorgen dat u de Erfgoedwet niet overtreedt, is het dan ook aan te raden sommige locaties te mijden. Wie bijvoorbeeld in kasteelgrachten of kanalen van historische binnensteden met een magneet vist, neemt het risico de Erfgoedwet te overtreden en loopt daarmee kans op een boete.
Update: magneetvissers dienen net als metaaldetectoristen een vergunning aan te vragen om te mogen magneetvissen. Deze is gratis. Er is wel een attest van goed gedrag en zeden vereist. De kaart van erkende metaaldetectorist wordt via post bezorgd.
De meest bekende spots zijn uiteraard bruggen en dan liefst nog bruggen waar veel wandelaars en auto's aan passeren. Dit zijn plaatsen waar je van weet dat er veel volk passeert en daar kan je vervolgens als magneetvisser gebruik van maken. Des te meer langs bruggen vind je heel wat vondsten.
Er is geen landelijke wetgeving over magneetvissen. Elke gemeente kan bepalen of de hobby mag worden uitgeoefend. Met een algemene plaatselijke verordening (APV) kan een verbod uitgevaardigd worden.
Wij raden u daarom aan, een magneet met max.200 kg houdkracht voor het magneetvissen te gebruiken. Deze zijn al sterk genoeg om vondsten van opmerkelijke grootte uit het water te trekken.
In Nederland kun je het beste magneetvissen in historische wateren, zoals de grachten in oude binnensteden, of op andere plekken waar veel mensen komen. Ook zijn minder drukke plekken, die wel eenvoudig toegankelijk zijn, vaak interessant.
Een 50 of 55 kg vismagneet is een magneet voor kinderen.Vanaf 200-250 kg raden wij ook aan voor volwassenen.
In Utrecht mag u magneetvissen.
Magneetvissen in Duitsland
In Duitsland is magneetvissen toegestaan, maar ook hier zijn er regels waar je je aan moet houden. Zo is het verboden om te magneetvissen op archeologisch belangrijke locaties en beschermde natuurgebieden.
Eigenschappen. Een Allround magneetvissen magneet is een zeer sterke magneet, die aan iedere kant aantrekt en vooral van extra ver! Trekkracht: 1400 kg (4*350 kg) tot 4 keer zover aantrekken Trekt aan vanaf 14 centimeter!
We raden aan om te magneetvissen vanaf de leeftijd van 15-16 jaar. Wie jonger is kan zeker ook gaan magneetvissen, maar dan best onder begeleiding.
Je kunt de magnetische krachtwerking sterk verminderen door de afstand tussen de magneet en het stuk ijzer te vergroten. Een welgemikte klap met een rubberhamer is vaak al voldoende. Het kan ook rigoureuzer. Een magneet verliest zijn magnetisme door hem te verhitten tot boven de curietemperatuur.
'Gevaarlijke hobby'
Niet alleen kunnen er bijzondere vondsten boven water komen, maar ook worden munitie en explosieven opgevist. De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) waarschuwde in 2019 dan ook dat het een gevaarlijke hobby kan zijn. In een aantal Gelderse gemeenten is magneetvissen verboden vanwege de risico's.
Niet overal mag je zomaar magneetvissen. Bijvoorbeeld Groningen in Nederland is de gemeente waar magneetvissen momenteel verboden is . Zover ik weet in België en andere streken in Nederland is het niet verboden om te magneetvissen. Pas wel altijd op en kijk zeker naar de borden die je kan vinden rond het water.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Een magneetgraad is een goede maatstaf voor de sterkte van een magneet. Over het algemeen geven hogere getallen een sterkere magneet aan. Het getal komt van een feitelijke materiaaleigenschap, het Maximale Energieproduct van het magneetmateriaal, uitgedrukt in MGOe (Mega Gauss Oersteds).
Er bestaan twee soorten magneten. De ene soort die verkrijgbaar is heet ferriet en het andere soort is neodymium. Als je wilt gaan vissen met je vismagneet is het het beste om een neodymium vismagneet te hebben. Deze magneet soort is vele malen sterker dan ferriet en ook nog eens krachtiger.
Vismagneet winkel | Magneetvissen winkel. In onze vismagneet winkel heb je de ruimste keuze aan goede magneten voor magneetvissen! Een goede magneet kopen, dat doe je hier!
Neodymium magneten: Die met de superkrachten. Neodymium magneten staan ook als supermagneten bekend - en dat met recht. Aangezien ze zelfs bij de kleinste afmetingen verbazingwekkende krachten hebben, behoren ze to de sterkste permanente magneten ter wereld.
Het magneetveld van een magneet neemt met toenemende afstand zeer snel af. Het is daarom raadzaam, een zo groot mogelijk pakket te nemen en de magneten in het midden van het pakket te plaatsen. Of de tussenruimte met papier, styropor, luchtkussentjes, karton of hout wordt opgevuld speelt daarbij geen enkele rol.
Hoewel de gemeente over een eigen werkboot - de Rhodina - beschikt om de troep uit het water te halen, stelt Dijkman dat hij met zijn magneet veel effectiever werkt. Probleempje: magneetvissen in Groningse wateren is sinds 2020 bij verordening verboden.