De y (vaak i-grec of Griekse ij genoemd) is soms een klinker en soms een medeklinker. Het hangt van de uitspraak af. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j).
Bij het mondeling spellen van een woord wordt de letter 'Griekse ij', 'i-grec' of 'ypsilon' genoemd. De losse letter Y wordt door Nederlanders meestal uitgesproken als de tweeklank ij, bijvoorbeeld in de samengestelde woorden Y-chromosoom en y-as en ook bij het opnoemen van de letterreeks xyz.
De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd. Volgens Van Dale is de juiste naam i-grec.
Yo is een woord dat in de jongerencultuur veel gebruikt wordt als groet. Het betekent zoveel als hé. Het woordje kent zijn oorsprong in de grotere Amerikaanse ghetto's zoals The Bronx, waar het oorspronkelijk is afgeleid van you. Het werd ook gebruikt als hey yo als eerste, met de betekenis van hé, jij.
Er zijn een aantal plaatsen in de provincie Groningen die in het Nederlands op '-um' eindigen, zoals bijvoorbeeld Warffum, Loppersum, Ulrum, Marsum, Saaksum, Farmsum, Obergum, Oterdum, Middelstum, Woltersum en Winsum. In het Gronings gaan die plaatsen soms ook uit op -um, maar niet altijd.
Open Science en Open Education zorgen ervoor dat men gemakkelijker en sneller op elkaars werk kan voortbouwen. Ook versterkt Open Science verifieerbaarheid van weten- schappelijke resultaten. Last but not least, versterkt OSE het inzicht van burgers in de wetenschap en kan het bijdragen aan het vertrouwen daarin.
De functie f(x) = ax + b (met a en b reële getallen) heet lineaire functie (eerste-graads functie). Het getal a heet de richtingscoëfficiënt (rico, r.c.) van de functie. De grafiek van de functie f(x) = ax + b is een rechte lijn. Het functievoorschrift luidt nu: f(x) = b.
De richtingscoëfficiënt van een lijn geeft aan hoe stijl een lijn is. De richtingscoëfficiënt kun je berekenen met de volgende formule: rc= Δy ÷ Δx. rc is de richtingscoëfficiënt, Δy is het verschil op de y-as en Δx is het verschil op de x-as.
Klinkers zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens a, e, i, o en u, en de combinaties daarvan die geen tweeklank vormen. Ook de y is een klinker als die de klank /i/ weergeeft. Een klinker is kort in bal, bel, bil, bol, bul.