Elke hond kan bijten, en elke hond zal dit ook doen, mits hij/zij zich dusdanig bedreigd voelt en denkt niet meer anders te kunnen. Ook hiervoor geldt: de ene hond voelt zich sneller bedreigd dan de andere.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Bij een hondenbeet loop je namelijk kans op hondsdolheid (rabiës) en tetanus. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland ingeënt tegen tetanus.
De dierenarts als advocaat
Dierenartsen vinden bijtgedrag van honden niet acceptabel (tenzij er sprake is van zelfverdediging of bv een politiehond) maar ze willen dat elke diereneigenaar hulp kan vragen én volledig open kan zijn. Dus als je hond bijt, kun je terecht bij een dierenarts die je helpt.
Bijten zonder dreigen
Dat kan komen doordat de hond in het verleden gestraft is voor bijvoorbeeld grommen. Als hij zo heeft geleerd dat zijn waarschuwingen niet helpen en dat de situatie er voor hem zelfs slechter op wordt, zal hij het waarschuwen gaan overslaan en direct bijten om zichzelf toch te verdedigen.
Komt uw pup naar u toe en bijt hij in uw handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat u op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Verstijven, met een harde, doordringende blik aanstaren, besluipen, opjagen, bestormen, grommen, de lippen optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), blaffen, bijten.
Begint de hond met bijten, stop dan met aaien, zeg 'nee' en haal je handen weg. Als de hond in andere lichaamsdelen blijft bijten, sta dan op en loop weg. Na een minuut kun je terug naar de hond lopen en het nogmaals proberen. Als je 'nee' zegt en de hond stopt met bijten, beloon je deze meteen met een lekker snoepje.
Honden worden niet zomaar ineens agressief. Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen.
Dit zal hij daarom uiteraard ook bij jou proberen! Laat echter direct duidelijk merken dat je dit niet leuk vind en negeer je pup en stop met spelen wanneer hij in je handen hapt. Is het probleem al wat groter, zeg dan met een hoge stem 'auw', stop met spelen en loop weg van je pup.
Sommige hondenrassen, zoals collies of shelties hebben een sterk drijfinstinct waardoor ze soms naar enkels happen in een poging de "kudde" te laten doorlopen. Als je hond dit doet, blijf je stilstaan zodat hij begrijpt dat naar je enkels happen het tegengestelde effect heeft van wat hij wilde bereiken.
Wanneer stopt mijn pup met bijten? De meeste pups krijgen minder kauwbehoefte als ze gewisseld zijn van melkgebit naar volwassen gebit. Je pup zal dan dus vaak stoppen met het kauwen op van alles en nog wat. Het blijft wel zo dat honden hun bek vaak blijven gebruiken in spel.
Als een hond dreigt omdat hij boos is, en als hij zich sterk voelt, dan maakt hij zich groot. Hij staat recht op zijn poten, zijn kop is omhoog. Zijn staart staat vaak in de lucht en zijn oren staan of hangen naar voren. Als een hond bang is, dan maakt hij zich juist klein.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Per jaar worden er in Nederland ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten. Er zijn helaas geen exacte cijfers bekend, omdat een groot deel van de hondenbeten niet wordt geregistreerd. Er zijn verschillende organisaties die strijden voor preventieve maatregelen om bijtincidenten te voorkomen.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo'n 0,6 procent van de bijtincidenten.
Met normaal bedoelen wij dat de pup zo af en toe tijdens een spel op uw handen bijt of zo nu en dan is aan uw schoenveters of broekspijp knaagt. Oftewel, geen enkele reden voor paniek. Dit is makkelijk op te lossen door de aandacht van de pup te verleggen naar een speeltje en je merkt direct dat het beter gaat.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is.